En stor oppgave for samfunnet - og byggenæringen

Mandag inviterte statsråd Jan Tore Sanner inn til møte for å diskutere hvordan man kan løse bosettingsutfordringen for de mange tusen flyktningene som har kommet og kommer inn til landet i disse dager. En samlet byggenæring var klar på at de kan levere.

Bosettingsbehovet er enormt – og en ekstraordinær flyktningsituasjon krever ekstraordinære tiltak. Det betyr at byggenæringen nå virkelig må trå til for at det kan skaffes boliger til alle som trenger et tak over hodet de neste månedene og årene.

Totalt anslås det at man må bosette rundt 18.000 flyktninger neste år og hele 21.000 i 2017. Det er et enormt behov. Totalt vil man bygge rundt 30.000 boliger i Norge i 2015, og dette er et relativt høyt tall historisk sett.

Det er dermed ikke en liten oppgave Sanner og resten av regjeringen nå trenger bistand til å gjennomføre. Denne oppgaven er selvsagt helt umulig å få til om ikke byggenæringen kan gire opp. Mandagens møte viste at næringen er beredt, de har levert på kort tid – og lover at de kan levere også fremover.

Om man skal nå et slikt mål, må det gjennomføres noen tiltak. Først om fremst innebærer dette at man må få en skikkelig fortgang i plan- og byggesaksbehandlingen rundt om i kommunene – og her vil mange trenge bistand. I enkelte tilfeller kan denne behandlingen i dag pågå i flere år, og det sier seg selv at slik kan man ikke ha det slik i situasjonen vi nå befinner oss i. Her må man iverksette mulighetene man har adgang til for å sikre en så rask plan- og byggesaksbehandling som mulig – og det virker det også som om Sanner akter å gjennomføre. Det er selvsagt også avgjørende at det settes av nok ressurser hos de riktige instanser slik at man kan holde en høy jevn fart i både planleggingen og selve byggingen av boligene – og her er også det ekstremt viktig med en forutsigbarhet i finansieringen.

Store deler av BNL-familien med oppgaver innen boligbygging var til stede på møtet mandag morgen. Som kjent har det vært en noe ulik tilnærming til hvordan man bør bygge boligene som skal huse de mange tusen flyktningene, og etter hvilke tekniske krav. Signalene så langt tyder på at man i hovedsak vil komme til å bygge etter gjeldende regelverk.

Selv med en noe ulik inngang, er vi er trygge på at en samlet byggenæring ønsker å bygge gode boliger for de mange som nå vil trenge mer permanente bosteder for de nærmeste årene – og at man vil komme frem til gode løsninger både på en kort og en mer langsiktig bruk av disse boligene. Det blir nå avgjørende at både næringen og ikke minst myndighetene holder tempoet oppe i denne saken – og at man kan komme frem til bærekraftige løsninger og ikke minst at alle gode krefter trekker i samme retning.