Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sammen med BNLs Audun Lågøyr under møtet på mandag. Foto: Madeleine Bergheim.

BNL om flyktningboligene: - Vil ha egen saksbehandling og finansiering

Byggenæringens Landsforening (BNL) vil ha eget opplegg for saksbehandling av plan- og byggesaker kombinert med forutsigbar finansiering av byggeprosjekter. Mandag møtte de kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Med seg i møtet hadde BNL med seg klare innspill om hvilke forutsetninger de mener må være på plass fra myndighetenes side for å få bosatt flyktninger som har fått opphold her i landet.

– Etter egen analyse og samråd med aktører i byggenæringen mener vi at det er fullt mulig å møte behovet for 18.000 plasser i flyktningeboliger som Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har beregnet for personer som får opphold og skal bosettes i kommunene, uttaler Audun Lågøyr som er direktør næringspolitikk i BNL da han møtte til møte hos kommunal- og moderniseringsministeren.

- Må bygge nytt og bygge om

I et innspill til statsråden råder BNL myndighetene å bygge boliger som skal huse flyktninger, i utgangspunktet etter dagens regelverk. Dette for å sikre effektiv produksjon og for å legge til rette for mulig gjenbruk av boligene.

BNL legger videre til grunn at boligbehovet må møtes dels gjennom å bygge nytt, dels ved å rehabilitere boliger eller ved å bygge om til boliger fra andre formålsbygg. Kommunene vil også kunne leie eller kjøpe leiligheter i eksisterende boligblokker og boliger.

Hurtigspor

BNL påpeker at det i dag tar mange år fra planprosess starter til igangsettelsestillatelse gis. Landsforeningen mener derfor at Kommunal- og moderniseringsdepartementet må etablere et hurtigspor for alle plan-, regulerings- og byggesaker som bidrar til å skaffe flytninger boliger.

For å sikre etterlevelse av et opplegg for hurtig saksbehandling foreslår BNL at det utarbeides en veileder til kommunene. Hensikten er å tilrettelegge for at kommunene følger opp de politiske føringene. For å få praktisk oppfølging foreslår BNL videre at det etableres en egen veiledningstjeneste der kommunale saksbehandlere kan ringe og få råd om håndtering av spørsmål som oppstår underveis.

Endret finansiering

BNL mener også at dagens finansiering av boliger via Husbanken må endres for å stimulere til bygging av flere boliger for flyktninger. Det er tungtveiende hensyn som taler for at det må kunne gis lån og støtte også til boliger som ikke oppfyller dagens krav i Husbanken.

Ved offentlig privat samarbeid vil en kommune kunne inngå en leiekontrakt på det antall boliger de vil ha behov for for en periode på eksempelvis 10-20 år. Eiendomsretten til bygningsmassen vil da kunne falle tilbake til kommunen etter utløpt leieperiode.

Incitamentordning

BNL foreslår også at det innføres en incitamentordning for ombygging av bygg til flyktningeboliger. Her kreves ofte omregulering. Utfordringen er i dag videre at det å drive profesjonell utleie av boliger ikke er så gunstig som å leie ut til næringsformål. 

Les hele BNLs brev til Sanner her