Ane Dyrnes

Innlegg: Kommunens umulige godkjenningsoppgave

Kommunen er i dag pålagt en umulig oppgave i å matche konkrete byggetiltak fra den virkelige verden med konstruerte godkjenningsområder. De sentrale godkjenningsområdene favner ikke kompetansen de konkrete byggetiltakene krever. 

Ane Dyrnes

Daglig leder i Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL)

Sentral godkjenning sparer kommunen å godkjenne ansvarsrett i hvert konkrete byggetiltak. Ordningen er effektiv både for næringen og kommunene da vi slipper å vurdere organisasjon, system for ivaretakelse av plan- og bygningslovgivningen og de samlede kvalifikasjoner i selskapet hver gang noe skal bygges.

Ordningen med sentral godkjenning er god, men feilkalibrert. Vurderingen av et foretaks kompetanse bommer nemlig på hva det er mulig å utdanne seg til. Slik godkjenningsområdene er utformet i dag er som å kreve førerkort til minibuss for å kjøre vogntog, eller flysertifikat for å kjøre ferge. Slikt blir det trøbbel av.

VBLs medlemsbedrifter opplever mye feilutført blikkenslagerarbeid, med tydelig mangler på fagkompetanse. Arbeid som gjør at hjemmet ditt lekker, og at luften du puster er helsefarlig. Det finnes nemlig ingen sentral godkjenning for blikkenslagerarbeid, og våre medlemmer søker godkjenning i ventilasjon- og klimainstallasjoner, montering av glasskonstruksjoner og fasadekledning, taktekkingsarbeid, arbeid på bevaringsverdige byggverk etc.

Disse områdene favnerover flere fag, og den utdanningen fagene gir.

Blikkenslageren kan får eksempelvis godkjenning til å montere glasskonstruksjoner, og gassmontørene får godkjenning til å gjøre fasadearbeider i metall fordi begge er godkjent for «montering av glasskonstruksjoner og fasadekledning». Slik godkjennes en rekke bransjer for ting vi ikke nødvendigvis kan.

I dag eksisterer det et meget kompetent miljø i den sentrale godkjenningsordningen med kompetanse i håndtering av kvalifikasjoner og seriøsitet i foretak. Det er ingen grunn til at dette miljøet ikke skal gi sentral godkjenning i henhold til fagutdanningene.

I den virkelige verden er det jo de enkelte medarbeidernes kompetanse som i sum danner foretakets samlede kvalifikasjoner.

BNL har gjort et godt stykke arbeid i å be Kommunal- og moderniseringsdepartementet å endre godkjenningsområdene til å følge ett fags læreplan, og vi i VBL gleder oss til å følge utviklingen.