Den nye hverdagen

Statsminister Erna Solberg uttalte på Virkekonferansen onsdag at hennes største bekymring er om vi i Norge virkelig har tatt innover oss alvoret i den økonomiske situasjonen vi står overfor. 

Virke valgte å kalle årets konferanse «Oppgradering», med henstilling til hvordan vi skal omstille oss til en ny økonomisk hverdag nå som olje- og gassinvesteringene har fått seg en kraftig knekk – og samtidig inntektene faller på grunn av den lave oljeprisen.

For det er ingen tvil om at alvoret har begynt å senke seg innen næringslivet i Norge, og Solberg levnet ikke tvil om at det som har skjedd, og det som nå skjer innen denne sektoren, vil få en betydning for den videre utviklingen av det norske samfunnet.

Solberg understreket også, og dette er viktig – at Norge ikke er i en krisesituasjon. For det er vi vitterlig ikke. Store deler av Norge kan melde om høy aktivitet, men at det er mange aktører som sliter på deler av Vestlandet er det ingen tvil om. Så langt har ikke dette rammet byggenæringen med full stryke, i hvert fall ikke på landsbasis. Det er det ikke sikkert vil skje med det første heller. Lave renter og høy sysselsetting holder bra fart i boligbyggingen, og det er fortsatt ingen store utfordringer innen yrkesbygg – og for anleggsektoren ser det meget lyst ut. Vi skal også huske på at regjeringen har satt, og vil sette til side, midler for å skyte fart i de områdene som er rammet hardest, og det gjør de enklest ved å stimulere til rehabilitering og nybygging av offentlige bygg og anlegg. Det er selvsagt en vinn-vinn-situasjon, offentlige byggherrer vil her få realisert sine prosjekter til en lavere pris enn i et toppmarked – og det stimuleres til videre sysselsetting.

Når det er sagt, er det ikke tvil om at vi er ferd med å gå inn i en ny tid, uansett oljekrise eller ikke. Denne utviklingen hadde kommet uansett. Norge er blitt en del av en stadig mer internasjonalisert verden – som bindes tett sammen av nye digitale løsninger. Dette vil forsterke seg ytterligere i tiden fremover, og det var interessant å høre hvordan ekspertene på området så for seg fremtiden på onsdagens konferanse. Her er det viktig for de riktige miljøene og selskapene å hole følge med hvordan utviklingen går rundt om i verden. Det er slett ikke sikkert at vi forbereder oss godt nok i Norge i dag. Asiatiske miljøer ser per nå ut til å ligge langt foran i løypa – med løsninger som fullstendig kan endre hvordan handel foregår.

Dette vil helt sikkert også treffe byggenæringen – og det har det egentlig allerede. Nå er vi på noen områder en litt konservativ næring, så det vil kanskje gå noe lenger tid før vi ser en helt ny hverdag her – men omgivelsene vil innhente oss. Vi må også i større grad ta i bruk de digitale mulighetene som finnes for å utvikle næringen videre – om vi ikke gjør det selv vil utenlandske aktører kunne kuppe nye markedsmuligheter. Banebrytende tekniske nyvinninger har en tradisjon med å ramme som et sjokk for de etablerte virksomhetene – vi vet ikke hva som kommer rundt neste sving – det vet vi ikke innen bygg og anlegg heller. Selv om det ikke har vært noen helt revolusjonerende nyheter innen byggenæringen de senere tårene – vil en slik nyvinning kunne snu opp ned på en hel næring noe frem i tid. Da gjelder det å følge med på en slik utvikling – det krever både ressurser – og at man er villig til å satse på kunnskap.

Man kan innimellom nesten bli litt skremt når de som forsker på fremtidige utviklinger forteller om sine meninger og visjoner. Da er det også litt trygt å høre statsministeren si at vi skal fornye oss, men også bygge på det som har vært.