Utviklingssjef Christian Hvass (til venstre) og administrerende direktør Manne Aronsson i NCC Property Development.

NCC klar for milliardsatsing rundt Vålerenga-stadion

Tirsdag fikk NCC Property Development tilgang på tomt med plass til 60.000 kvadratmeter næring ved Vålerengas nye stadion. Her vil eiendomsutvikleren bruke opptil to milliarder kroner.

– Nå er alt på plass! slo administrerende direktør Manne Aronsson i NCC Property Development fast for pressen under NCC og Vålerengas felles minipressekonferanse om stadion- og bydelsutbyggingen på Valle Hovin i Oslo.

– Vi fikk først kontakt med Vålerenga i 2007 om utvikling av området, og vi har satset mye tid og penger på dette prosjektet, fortalte han.

4. januar 2016 begynner byggingen av Vålerenga Fotballs første hjemmestadion. Grunnsteinen ble lagt ned 29. juli i år, og anlegget skal åpne til august 2017.

Stadiondrømmen ble gjort mulig av et vedtak i Oslo kommune om salg av tomten for symbolske én krone i 2007, men det spøkte fortsatt lenge for økonomien i prosjektet. Løsningen ble salg av tomter til bolig- og næringsutvikling. Selvaag kjøpte tidligere i år 13,2 mål for boligutvikling.

Penger på kontor

Vålerenga Fotballs stadionprosjekt har en totalkostnad på rundt 700 millioner kroner, og fotballklubben vil dekke disse kostnadene med et lån på rundt 400 millioner, samt salg av gavetomten.

Tirsdag var et nytt tomtekjøp klart. NCC Property Development fikk tilgang til en tomt på rundt 10,3 mål, og vil utvikle omtrent 60.000 kvadratmeter næringslokaler.

– For en byutvikler er dette en drøm. Her har vi et stort område med blandede fasiliteter, hvor vi kan skape en god helhet. Alt ligger til rette for at dette blir veldig bra, sa Aronsson.

Prosjektet er ikke detaljprosjektert, men NCC-direktøren sier overfor Byggeindustrien at man med hjelp av arkitekt har kommet frem til en løsning for næringsclusteret som gir god utnyttelse av plassen.

– Vi har gjort noen studier. Her vil vi bygge tett, og vi tror det vil bli veldig attraktive lokaler, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Illustrasjon: NCC / Lund+Slaatto Arkitekter

Excellent

Denne høsten ferdigstilte NCC Property Development og NCC Construction det svært energieffektive kontorbygget Lysaker Polaris i Bærum, hvor de oppnådde BREEAM NOR-karakter Excellent. Aronsson legger listen like høyt når de begynner å bygge på Valle Hovin.

– Det er ingen grunn til at vi skal gjøre det dårligere i dette prosjektet enn vi gjorde på Lysaker, slår han fast.

Områdets nærhet til buss og T-bane vil blant annet bidra til å oppnå god miljøprofil for NCC.

Eiendomsutvikleren sikter på å begynne på prosjektet allerede i løpet av 2016, men Aronsson understreker at man ikke kommer til å gå i gang med noe før man har fått noen leietakere på plass.

– Vi kan gjennomføre denne utbyggingen i én etappe, men vi kan også dele opp i opptil fem byggetrinn, sier han.