Arne Giske og Jimmy Bengtsson har stor tro på den svenske delen av Veidekke i årene fremover.

Veidekke vil øke lønnsomheten i den svenske entreprenørdelen

Nå skal Veidekkes svenske entreprenørvirksomhet bli like lønnsom som deres eiendomsvirksomhet i samme land.

Under kvartalspresentasjonen til Veidekke onsdag understreket konsernsjef Arne Giske at den svenske delen av selskapet blir stadig viktigere, og har vært en av suksessfaktorene som har løftet konsernet den siste tiden.

- Vi er på offensiven, og nøkkelordene ordrebeholdning, boligsalg, oppkjøp og den svenske divisjonen, sa en tydelig fornøyd Giske på pressekonferansen.

Det er spesielt den svenske eiendomsdelen som har gjort det bra i det siste. Målt mot samme kvartal i fjor er den blant de delene av selskapet som har gjort det best. Marginen er økt fra 7,4 til 10,4 prosent på et år. Den svenske entreprenørdelen henger derimot ikke med på denne utviklingen på tross av et godt markedet hos vår nærmeste nabo. Resultatmarginen der er fattige 0,9 prosent.

- Vi tjener gode penger på næringsbygg i Stockholm, men sliter litt på bolig. Det har med trening å gjøre. Boligproduksjon er ferdigheter, hvor du må ha lag som har jobbet sammen over tid og kan oppgaven. Vi har et godt treningsgrunnlag nå, for det kommer mange boliger til utførelse, sa Giske.

Veidekke er derimot i ferd med å ta grep for å få opp lønnsomheten. Fra og med 2016 kommer Jimmy Bengtsson inn som ny sjef for Veidekke i Sverige. 49-åringen ledet tidligere Arcona, som Veidekke kjøpte opp for et par år siden, og har i tillegg lang erfaring fra Skanska.

- Under de årene som Per-Ingemar Persson har ledet Veidekke i Sverige har det vært kraftig vekst. Vi ønsker å fortsette å vokse, men hovedfokuset nå er å bedre lønnsomheten, fortalte Bengtsson.

Og veksten i Sverige vil komme nærmest av seg selv på grunn av tomtebanken som Veidekke lenge har hatt, og det gode byggemarkedet i Sverige. Selv regner Veidekke med at Sverige vil stå for en omsetning på 6,7 milliarder kroner i år, og åtte milliarder kroner neste år.

Entreprenørkonsernet sikret seg nylig en bankavtale som gjør det mulig å vokse ytterligere via oppkjøp, og Giske legger ikke skjul på at – selv om de ikke har noen konkrete planer – så er det mest nærliggende å oppkjøp i Sverige.

- Sverige er kanskje der det er mest å hente for oss på å øke posisjonen vår, men det gjelder å finne virksomheter som passer inn. Geografisk har vi nå virksomhet i fire regioner; Skåne, Stor-Stockholm, Gøteborg og i nordområdene, sa konsernsjefen.

Et annet satsingsområde i Sverige er anlegg, og det er flere store anleggsprosjekt som har tilbudsfrist på denne siden av nyttår. Veidekke håper blant annet å være med i kampen om noen av de store parsellene på Förbifarten utenfor Stockholm og Västlänken i Gøteborg.