Ingvill Kvernmo, direktør i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Trøndelag, deler ut lenka til elevene.Ordfører på Ørlandet, Tom Myrvold, og Ingvill Kvernmo sammen med elevene.

Ønsker å fremme håndverksstolthet

Tirsdag 3. november arrangerte Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Trøndelag faglig lederforum. Da ble faglige ledere i entreprenører- og håndverksbedrifter knyttet til EBAs opplæringskontoret BYGGOPP samlet på Hovde gård på Brekstad. 

Tema for samlingen var faglig utveksling og læring av hverandre. Egil Uthaug, lærlingeansvarlig i Rædergård presenterte det opplegget for opplæringsarbeid i Ørlandsentreprenøren Rædergård.

- Vi har dedikerte ressurser i Rædergård for å følge opp lærlinger, og vi har utviklet et eget kvalitetssystem for å sikre kvalitet i oppfølgingen, sier Uthaug

- For oss er det viktig å satse på utdanne lokal arbeidskraft og satse på utvikling av egne ansatte. Derfor har i år tatt inn 6 lærlinger, og i tillegg har vi 2 lærlinger allerede i firma, legger en engasjert Uthaug til.

- Rædergård Entreprenør har jobbet svært systematisk med å utvikle kvalitet i oppfølgingen av sine lærlinger, og det har båret frukter, sier Ingvill Kvernmo, direktør i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Trøndelag.

- De er et stjerneeksempel på ei seriøs bedrift som satser på lærlinger, sier hun.

Det er tre karakterer som gis ved fag- og svenneprøve; styrk, bestått og bestått meget godt. Bestått meget godt henger veldig høyst, og det er bare 5%-10% som får beste karakter. Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg i Trøndelag har utviklet en egen lenke i sølv til alle lærlingene som gjennomfører med karakteren «Meget godt Bestått.» ved deres opplæringskontor BYGGOPP. Lenken er i sølv, med en medaljong med navn, årstall og faget karakteren er oppnådd i. Det er andre gang lenken deles ut. Lærebedriftene vil tillegg motta en diplom for ekstra godt gjennomført opplæringsarbeid.

Rædergård Entreprenør har hatt fire kandidater som har tatt svennebrevet i 2015, og hvor av to kandidater til beste karakterer.

- Dette er resultatet av et systematisk arbeid som lærebedrift, og flinke lærlinger, sier Kvernmo i EBA.

I år har EBA hatt 14 kandidater som har fått Bestått meget godt, mot bare 4 kandidater i fjor.

- Dette tror vi er fordi det legges ned veldig mye god utviklingsarbeid hos mange av våre lærebedrifter, sier Kvernmo.

Det var fire læringer som mottok lenka på samlingen på Hovde gård på tirsdag. I tillegg til de nyutdannede fagarbeiderne i Rædergård var det en nyutdannet tømrer i Åfjord Entreprenøren Stjern, samt en som var tilknyttet Reinertsen som for tiden jobber på et prosjekt på Fosen. De som mottok lenka var Peter Binde (Stjern Entreprenør), Marius Pedersen (Rædergård Entreprenør), Ivan Buan Lund (Rædergård Entreprenør) og Anders Krogstad (Reinertsen Entreprenør) . I tillegg er det 10 andre Meget godt bestått-kandidater i Trøndelag som vil motta sine lenker ved andre anledninger.

- Sølvlenka er ment som en påskjønnelse for de som har klart å få beste karakterer, samt et ønske om å få fokus på kvalitet og godt håndverk. Når vi i leser om yrkesfag i media, leser vi stort sett om hvor mange som ikke gjennomfører, og utfordringer knyttet til status og frafall. Vi trenger å få løftet fram de som gjennomfører. Vi må finne tilbake til den gamle håndverksstoltheten. Vi trenger gode rolle modeller innen yrkesfag, og det har vi i de fire guttene som får lenka i dag. De har gjennomført fagbrevet med glans, sier lederen i entreprenørforeningen.

Tilstede på utdelingen var Ordfører på Ørlandet, Tom Myrvold.

- Jeg synes det er hyggelig å få lov å være tilstede, og gratulerer de nyutdannede fagarbeiderne, sier ørlandordføreren.

Alle bedriftene som har ført fram kandidater til meget godt bestått, vi få et innrammet diplom der man gratulerer dem med godt gjennomført opplæringsarbeid.

- Vi håper at lenken og diplom skal bidra til fagstolthet, og ønsker å bruke den for å inspirere både lærlinger og bedrifter til å jobbe mot meget godt bestått. Lenken er gjort personlig med navn og årstall og er av en betydelig verdi, slik at vi håper at lærlingene vil både bruke og ta være på den, sier Kvernmo.

- Stjern Entreprenør har jobbet også jobbet godt og jevnt med fagopplæring igjennom mange år, og det er flott at de i år har en kandidat med meget godt, sier Kvernmo til Svein Erik Aune i Stjern som mottok diplom på vegne av bedriften.