<p>Kirsti Evensen i Backe-selskapet Forny var en av foredragsholderne på Ing. Gunnar M. Backes første HMS-dag. Til venstre HMS-leder Lars Erik Sandlie og adm direktør Arne Landmark. (Foto: Svanhild Blakstad)</p>Stillasekspert Aage Christiansen i Norsk Industri gir gode råd til prosjektleder Øyvind Lygren (til venstre) og kalkulatør Jan Lyseng i Ing. Gunnar M. Backe under oppgaveløsning. (Foto: Svanhild Blakstad)FINN FEM FEIL: Adm direktør Arne Landmark viser deltakerne på HMS-dagen eksempler på feil ved stillas. (Foto: Svanhild Blakstad)FALLSIKRING: Oddbjørn Granlund i ST Dahl. (Foto: Svanhild Blakstad)Lars Erik Sandlie og Arne Landmark i Ing. Gunnar M. Backe. (Foto: Svanhild Blakstad)Det var en lydhør forsamling som fikk med seg foredraget til Oddbjørn Granlund om fallsikring i høyden. (Foto: Svanhild Blakstad)Aage Christiansen har 40 års erfaring med stillas og holdt innlegg om sikker jobbing i høyden. Han har også skrevet læreboka og oppslagsverket Stillasboka, som nylig er kommet ut i ny og revidert utgave. (Foto: Svanhild Blakstad)Hvordan man jobber sikkert i høyden var et av temaene på Ing. Gunnar M. Backes HMS-dag 4. november. (Foto: Svanhild Blakstad)HMS-dag i Ing. Gunnar M. Backe. (Foto: Svanhild Blakstad)Adm direktør Arne Landmark på HMS-dagen. (Foto: Svanhild Blakstad)Deltakerne fikk også bryne seg på oppgaveløsning under HMS-dagen. (Foto: Svanhild Blakstad)Produksjonsleder Kirsti Evensen i Backe-selskapet Forny holdt innlegg om Hvordan sikre ryddige og tydelige arbeidsplasser. (Foto: Svanhild Blakstad)

– Vær din egen HMS-sjef

Hver og en må ta ansvar for at ikke ulykker eller uønskede hendelser skjer på byggeplassen. (Bildekarusell)

Det var hovedbudskapet da Ing. Gunnar M. Backe arrangerte sin første HMS-dag for alle ansatte på Olavsgaard onsdag 4. november.

– Selv om vi har gode HMS-verdier både på fraværsskader og sykefravær i konsernet, kan vi ikke slå oss til ro med det. Vi kan stadig bli bedre, sier administrerende direktør Arne Landmark til Byggeindustrien.

Uønskede hendelser
Selskapet valgte å sette søkelys på de mest hyppig innrapporterte uønskede hendelsene over en periode, og disse har også dannet grunnlaget for programmet på HMS-dagen.

– Det som oftest rapporteres fra våre byggeplasser går på manglende sikring, uorden og rot, atkomst og manglende bruk av personlig verneutstyr. I dag ser vi på hva vi kan gjøre for å unngå det, sier Landmark.

Han hadde derfor hyret inn samarbeidspartnere og søsterselskaper fra Backe-gruppen til å holde foredrag om disse temaene. Deltakerne ble også delt inn i grupper og fikk oppgaver de måtte løse i tilknytning til hvert foredrag.

– Hensikten med samlingen er å dele erfaringer og lære av de hendelsene som har vært og samtidig øke kompetansen hos ansatte. Hovedmålet med HMS-arbeidet er å sikre at vi alle kommer like hele hjem fra jobb som da vi dro, sier Landmark.

Jobbe sikkert i høyden
Aage Christiansen fra Norsk Industri har 40 års erfaring med stillas og har også skrevet flere bøker som brukes i skoleverket, blant annet Stillasboka. Hans foredrag tok for seg hvordan man jobber sikkert i høyden og viste frem en rekke eksempler på hva som kan gå galt med bruk av stillas.

FALLSIKRING: - Sjekk utstyret før bruk og påse også at kameraten din bruker det riktig, var et av budskapene fra Oddbjørn Granlund i ST Dahl. Han holdt et engasjerende innlegg om fallsikring i høyden på HMS-dagen. (Foto: Svanhild Blakstad)

Fallsikringsekspert Oddbjørn Granlund fra ST Dahl viste en rekke eksempler på feil på utstyr og feil bruk av utstyr i høyden.

– Ikke ta snarveier og sjekk utstyret før bruk. Dere må være deres egen HMS-sjef hver dag hele året, sier Granlund.

Han understreket også viktigheten av å passe på hverandre, og ikke bare seg selv: Ta kameratsjekken! Ikke vær redd for å si fra hvis du ser at kollegaen ikke har utstyret i orden, oppfordret han.

RYDDIG ARBEIDSPLASS: Kirsti Evensen i Forny. (Foto: Svanhild Blakstad)

Kirsti Evensen i Backe-selskapet Forny satte søkelyset på hvordan man skal sikre ryddige og tydelige arbeidsplasser, som også er et viktig ledd i HMS-arbeidet.

Øvrige foredragsholdere var fra bedriftshelsetjeneste Stamina, som blant annet tok for seg hvordan man kan ta den vanskelige samtalen med kolleger som sliter.

Innfører påbud om øyevern
Som et ledd i HMS-arbeidet og som et konkret tiltak innfører Ing. Gunnar M. Backe påbud om øyevern på alle byggeplasser fra og med 5. november.

– Vi har ikke hatt spesielt mange skader på dette, men vi innfører det som  et føre var-prinsipp, sier Arne Landmark.

Selskapet har 70 ansatte, hvorav 30 håndverkere og 40 funksjonærer. - Vi setter stort trykk på HMS-arbeidet, og derfor ønsker vi at alle ansatte, både fagarbeidere og funksjonærer er med, avslutter Landmark.