Byggenæringen spiller viktig rolle i bosettingen av flyktninger

Norge befinner seg nå, sammen med store deler av Europa, i en ekstraordinær situasjon. Flyktningestrømmen er omfattende og vi har en stor utfordring med å bosette de mange tusen menneskene som har kommet til Norge den senere tiden. Byggenæringen har i denne situasjonen et stort samfunnsansvar og hva næringen vil kunne bidra med, både med råd og konkrete bosettingsløsninger, vil få stor innvirkning på hvordan denne situasjonen skal møtes.

I oktober kom det hele 8.800 asylsøkere til Norge mens det i september kom det 4.900 personer inn i landet for å søke beskyttelse. Bare tirsdag kom det 196 asylsøkere over grensen fra Russland ved Storskog – det er ny rekord. Flyktningestrømmen ser dermed ikke ut til å avta, og det er heller ikke mye som skulle tilsi at dette vil endre seg i stor grad den nærmeste tiden. Situasjonen i de mest utsatte landene er prekær – og det samme er nasjonene som har tatt imot langt de fleste flyktningene. Dermed vil vi måtte planlegge for å ta imot enda flere mennesker.

Dette er ikke noe vi som nasjon har fått mulighet til å planlegge over tid – situasjonen har endret seg stort på kun få uker. Dermed begynner vi nå få en enorm utfordring rundt bosettingen av flyktningene. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har derfor hasteinnkalt en rekke ulike parter til et møte rundt utfordringen med bosetting av flyktninger. Blant annet skal BNL stille på dette møtet – og de har på sin side kalt inn til et toppmøte i byggenæringen for å møte utfordringen fra Sanner.

Det er ingen tvil om at byggenæringen spiller en nøkkelrolle i denne spesielle situasjonen. Det er byggenæringen som best kan gi regjeringen råd rundt hva man kan gjøre for å skaffe mange boliger på kort tid. Det er også byggenæringen som kan bygge helt nye mottaksplasser, rehabilitere eksisterende lokaler til boliger, konvertere næringsbygg til boliger på kort sikt – og ikke minst skaffe til veie og etablere en stor andel modulboliger og brakker.

Sannsynligvis er alle disse nevnte grepene nødvendig for å kunne klare å møte situasjonen vi nå står oppe i. Vi må både bygge nytt, bygge om og rehabilitere. Det er selvsagt ingen enkel oppgave å huse så mange mennesker på så kort tid – men det ligger mange muligheter rundt om i landet som kan tas i bruk – men da er det også nødvending at mulighetene kommer opp på bordet, at de riktige menneskene får høre forslagene – og at noen kan realisere disse løsningene.

Her må mange gode krefter jobbe sammen. Det er sagt at man skal bygge billig – men det er også viktig å tenke på en bruk av disse boligene også noe lenger frem i tid. Dessuten må man sørge for smidige planleggings – og gjennomføringsprosesser - fra alle parter. Det inkluderer det å gjennomføre raske planprosesser og anskaffelser.