Trond Hagerud

Norsk byggevareindustri tar miljøet på alvor

Tormod Lien mener byggebransjen ikke følger opp miljøregelverket. Det er en grov generalisering av en bransje som i mange år har jobbet med å bli flinkere på miljøsiden. 

Trond Hagerud

Administrerende direktør Mapei AS og styreformann i Byggevareindustriens Forening

Tormod Lien etterlyser 27. oktober en miljødugnad i byggebransjen. Den dugnaden er vi godt i gang med allerede. Det meste vi gjør i dag gjennomsyres av miljøarbeid, enten vi snakker om forskning og utvikling, samarbeid med kundene eller det omfattende settet regler og forskrifter vi forholder oss til daglig.

Det er en belastning for miljøet å bygge, og vi må sørge for at produktene vi selger fyller de tekniske kravene som stilles til dem. Det ligger mye godt miljøarbeid i å reise bygninger som trenger lite vedlikehold og som holder seg godt år etter år. Byggevareindustriens oppgave er å utvikle produkter på en måte som lager et minst mulig miljøavtrykk, med den teknologien vi har til rådighet til enhver tid. Derfor jobber vi kontinuerlig med å utvikle ny teknologi, for eksempel nye produkter med lav emisjon til innemiljø.

Når vi snakker miljø i byggeindustrien, må vi både ta hensyn til både den som påfører produktene og til bruken av selve bygget. Det er ikke alltid disse hensynene er forenlige, og det er hele veien en avveining mellom HMS-hensyn underveis og det endelige miljøavtrykket til bygget.

Bransjen er underlagt strenge miljøkrav i REACH-forskrifter og andre nasjonale og internasjonale forskrifter. Gjennom tredjeparts ISO-sertifiseringer på arbeidsmiljø og ytre miljø ligger det en mekanisme for kontinuerlig forbedring, inkludert substitusjonsplikten der vi forplikter oss til å erstatte råvarer som står på myndighetenes prioritetsliste over miljøgifter med mer miljø- og helsevennlige alternativer. Gjennom norske og internasjonale standarder bidrar vi også til å bedre tekniske krav til produkter brukt i bygg, og ikke minst dokumentere egenskapene til produktene våre.

Bransjen har selv tatt grep gjennom blant annet BREEAM NOR-klassifisering, der store byggherrer setter en standard som innebærer stadig tøffere miljøkrav. Vi i Mapei har lagt ned mange millioner kroner på produktutvikling, nye FoU laboratorier og nytt kurs og opplæringssenter på Sagstua, både for å utvikle flere miljøvennlige alternativer, men også for å lære opp store og små entreprenører og sluttbrukere.

Det finnes mange miljøklassifiseringer og merkeordninger der ute. Det fører til uklarheter, både hos anbudsgivere og entreprenører. Hvert system krever dessuten store ressurser fra en seriøs aktør. Da er det viktig at myndighetene i samarbeid med bransjen blir enige om felles kjøreregler, og tilrettelegger for at produsenter, entreprenører og sluttbrukere enklere kan oppnå gode miljøgevinster. Det vil også være en stor gevinst om dette samarbeidet går på tvers av landegrensene.

Det er fortsatt en vei å gå for byggebransjen, men det blir for enkelt å skjære alle over en kam. Norske byggevareprodusenter tar i høyeste grad sitt miljøansvar på alvor, og vi inviterer gjerne flere med på dugnaden. Når vi alle trekker i samme retning, vil vi også oppnå de beste resultatene for miljø og helse.