Kraftig sysselsetting ved kraftutbygging (Video)

Statnetts oppgradering av kraftsystemet vil gi rundt 30.000 årsverk, viser ny rapport.

Det skriver Statnett i enpressemeldingtirsdag.

De neste fem neste årene skal Statnett investere 40-55 milliarder kroner i strømnettet.

– Vi trenger et sterkere strømnett i Norge. Vi er i gang med den største oppgraderingen og utviklingen av kraftsystemet siden krigen. Moderniseringen vil legge til rette for trygg strømforsyning, mer fornybar energi og flere arbeidsplasser i fremtiden, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett.

Bare i anleggsfasen vil oppgraderingen av strømnettet bidra til i underkant av 30.000 årsverk i Norge fram mot 2025, viser en fersk rapport som Thema Consulting har utarbeidet for Statnett.

Ringvirkninger

Konsulentselskapet har kommet fram til tallene ved å kartlegge ringvirkningene av utbyggingen av ny kraftledning mellom Ørskog og Sogndal, heter det i pressemeldingen.

– Erfaringene fra dette prosjektet viser at om lag 40 prosent av arbeidsplassene tilfaller lokalt og regionalt næringsliv, resten til andre selskaper i Norge. For Statnett er det avgjørende at det finnes lokal kompetanse og et velutviklet næringsliv også i distriktene, sier Lont.

Statnetts investeringsløft vil, ifølge pressemeldingen, skape verdier i form av innkjøp av varer og tjenester til prosjektet. Verdiskapingen beregnes til rundt 20 milliarder kroner fram mot 2025, viser Thema-rapporten.

– Vi vil se økt økonomisk aktivitet spesielt i kommunene som berøres av kraftledningene. I sin tur vil selskapene vi kjøper varer eller tjenester fra, generere økte leveranser fra sine underleverandører, sier Auke Lont.

Anleggsløft

En lokal leverandør som har hatt sterk vekst i omsetningen som følge av Statnetts virksomhet, er maskinentreprenørselskapet K. A. Aurstad i Ørsta.

– Arbeidet med kraftledningen bidro til 70 ansettelser og økt vekst i omsetningen. Vi har også økt investeringene i anleggsmidler, for eksempel har vi kjøpt inn flere gravemaskiner, borerigger og lastebiler, sier administrerende direktør Per Kristian Langlo i K. A. Aurstad.

Han mener ringvirkningene av prosjektet for Statnett betyr mer for lokalsamfunnet enn det som kan måles i kroner og øre.

– Vi har fått nye veier som ble laget i forbindelse med byggingen av ledningen. Fordi byggingen grep inn i et friluftsområde, kompenserte Statnett med å bidra til et nytt skianlegg, ny turløypetrasé, utvidet langrennstadion og en frigitt skogsvei som kan benyttes hele året, sier Langlo i pressemeldingen.