Rune Pedersen, Insenti, Knut Jonny Johansen, Faveo, Thomas Innseth, Metier, Bjørn Grepperud, Insenti, Morten Jevne, Prodecon, Janne Aas-Jakobsen, Stema Rådgivning, Karoline Hasselgård, Aase Byggadministrasjon, Vibecke Hverven, Obos Prosjekt og Håvard Slåtten, EH Consult.

Stema samlet PA-bransjen

Mandag møttes store deler av PA-bransjen til frokost hos Stema Rådgivning for idèmyldring rundt fremtidens prosjektadministrasjon.

Både næringen og byggeprosessen preges av store endringer og bransjen diskuterte hvilke konsekvenser dette får for prosjekt- og byggeledelsesfunksjonen fremover. Byggene vi bygger blir stadig mer avanserte og det får store konsekvenser dersom ikke tverrfaglighet og samhandlingsprosessen blir ivaretatt godt. Samtidig skal ansvaret ligge klart på de ulike disiplinene og alt regelverk skal følges til punkt og prikke.

- Vi hører aldri en byggherre uttale at det ble lagt for stor vekt på prosjektledelse, når et vellykket bygg står ferdig, kunne man høre rundt frokostbordet.

God prosjektledelse er kritisk for å oppnå ønskede effekter ved digitalisering og industrialisering av byggeprosessen. Mange byggherrer har allerede klare ønsker om digitalisering. PA-bransjen ønsker å jobbe sammen for å sikre at prosjektledelsen blir optimal, også med hensyn til endringen i rådgiver- og entreprenørprosessene. Kompetanseheving står sentralt i vårt ledd, som i alle de andre leddene i verdikjeden.

De mener det er viktig med sunn konkurranse bedriftene imellom, men at de må også kunne samarbeide på de områdene der de står overfor felles utfordringer og muligheter.

- Vi må jobbe sammen om å finne hoveddriverne for å få dette til. Prosjektledelsen må være pådriver i slik endring, mener deltagerne.

- Vi må jobbe sammen for å utvikle næringen vår, og så konkurrere om å bli best på å gjennomføre og implementere endringene, sier Janne Aas-Jakobsen, leder i Stema Rådgivning. Hun forteller videre at behovet for samarbeid rundt kompetansehevning og innovasjon var sentralt i innkallingen til frokosten.

Gruppen ble enige om å møtes igjen på nyåret for å drøfte videre samarbeidsform og innhold.