Norgesmester i øyemål

Direktoratet for byggkvalitet kåret Norgesmester i øyemål på Bygg Reis Deg.

De hadde så absolutt blikk for mål og kilo, deltakerne i NM i øyemål. Det uoffisielle Norgesmesterskapet ble arrangert av Direktoratet for byggkvalitet på Bygg Reis Deg.

Avdelingsdirektør og leder for sentral godkjenning Steinar Fretheim, var særdeles godt fornøyd med årets messe. -Vårt uoffisielle NM i øyemål ble tatt godt imot av publikum. Med over 900 deltakere, så må vi si at dette var en ubetinget suksess. Konkurransen var åpen helt fram til messen stengte lørdag kveld, og nå er vinneren kåret.

Norgesmester fra Volda

Fornøyd er også mannen som ble vinner av NM i øyemål, Lars Slåtten Gjesdal, fra Volda.

- Jeg bruker jo øyemål i jobbsammenheng, men at jeg skulle få full treff på alle måleoppgavene hadde jeg ikke helt forventet. Høydemål er det enkleste å beregne, men vekten av en kule er vanskeligere, sier en glad og overrasket vinner. Høyde i millimeter, mål i kubikkdesimeter og vekt i gram var blant oppgavene som skulle beregnes i konkurransen.

Den nybakte norgesmesteren i øyemål er byggmester og driver selskapet Sunnmørshus AS, som arbeider med salg og oppføring av boliger på Sunnmøre.

Gjesdal får tur for to personer til Trondheim, der han kan oppleve et mangfold av norske byggverk. Hotellet han skal bo på, Clarion Hotell & Congress Trondheim, er tildelt eiendomsprisen 2012, og nominert til prisene The European Hotel Design Award 2013 og A+Architizer Award 2013. Inkludert i oppholdet er også billetter til det nasjonale museet for populærmusikk, Rockheim, til Nidarosdomen og middag i Tyholttårnet.

Anders Leine fra Fosnavåg og Knut Morten Nyberg fra Strømmen sikret seg de to neste plassene i Norgesmesterskapet. Begge får et gavekort på 5000 kroner fra henholdsvis Maxbo og Byggmakker.

Nye søkere til sentral godkjenning

Direktoratets hovedfokus på messen var sentral godkjenning, og standen var hele tiden bemannet med fageksperter på feltet.

-Konkurransen vår trakk besøkende til messestanden, og mange var fagfolk som hadde spørsmål om sentral godkjenning. Vi fikk henvendelser både fra bedrifter som allerede er en del av ordningen, men også fra de som skal søke for første gang. Mer enn 100 bedrifter skrev seg på listen for nye søkere, så alt i alt er vi svært godt fornøyd med årets messe, avslutter Fretheim.

Nye vilkår fra nyttår

Ordningen med sentral godkjenning får nye vilkår fra 1. januar 2016. Nye vilkår som skal gi større sikkerhet for kvaliteten og seriøsiteten til sentralt godkjente foretak har vært på høring. De nye kravene kan blant annet innebærer at det stilles krav om betalt skatt og moms og ryddige HMS- og lønnsforhold.

Høringsfristen gikk ut 30. september, og Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer nå høringsinnspillene og vil fastsette de endelige vilkårene.