Den omstridte bygården i Akersveien 28 som ligger bak Vår frelsers gravlund og rett ved Gamle Aker kirke i Oslo. Bygget inneholder nå 40 utleieleiligheter.

Olav Thon knuste Oslo kommune i lagmannsretten

Lagmannsretten snudde en tingrettsdom og gav Olav Thon fullt ut medhold i en medieomtalt konflikt med Oslo kommune om et hybelhus med festekontrakt.

– Oslo kommune har gjort at dette har blitt en årelang unødvendig prosess, sier advokat Rolf Markussen hos Grette som representerte Olav Thon.

Oslo kommune gikk i 2011 til sak mot Olav Thon Gruppen for å få en eiendom i Akersveien 28 tilbakeført til kommunen kombinert med et betydelig millionkrav i feste avgift. Nå er Thon-selskapet frikjent av lagmannsretten, og kan fortsette å feste eiendommen for 5000 kroner i året. Siden Thon har vunnet saken fullt ut, er Oslo kommune dømt til å betale 856.000 kroner i saksomkostninger.

Fornøyd

Advokat Rolf Markussen fra Grette, som representerte Olav Thon i saken, sier i en kommentar til Byggeindustrien at han er svært godt fornøyd med resultatet.

– Jeg mener lagmannsrettens dom viser at Olav Thon har håndtert denne saken på en riktig måte, men at interne forhold i Oslo kommune har gjort at dette har blitt en årelang unødvendig prosess, fremholder han.

Kommunikasjonssjef Lena Nesset i Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune har følgende kommentar til dommen:

– Oslo kommune har nettopp mottatt dommen. Den vil nå bli gjennomgått og vurdert. Som del av denne vurderingen vil kommunen også ta stilling til en eventuell anke. Ankefristen er 23. november, og den datoen skal vi forholde oss til, fastslår hun.

Krav om heving

Akersveien 28 er en eldre bygård på St. Hanshaugen i Oslo som består av 40 utleieleiligheter. Bygget ble opprinnelig oppført som et aldershjem for den kvinnelige handelsstandsforening på 1930-tallet, der bystyret i Oslo aksepterte en subsidiert lav festeavgift for aldershjemmet. Olav Thon kjøpte i 1985 bygget av foreningen og overtok festeavtalen.

I 2011 besluttet Oslo kommune å gå til sak mot Olav Thon Gruppen med krav om heving av festeforholdet, alternativt at festeavgiften måtte økes fra 5.000 til 1,2 millioner kroner pr år. Begrunnelsen for kravet var at Thon ikke lenger drev aldershjem i bygget, men drev ordinær utleievirksomhet til studenter og andre.

Interne problemer

Oslo kommune vant saken i tingretten, men Borgarting lagmannsrett har nå i en fersk dom frikjent Olav Thon. Det fremgår av lagmannsrettens dom at de festeavtaler som er inngått, er bindende for kommunen, og at det ikke er grunnlag for heving av disse eller en oppjustering av festeavgiften. Lagmannsretten skriver at Olav Thon allerede på begynnelsen av 1990-tallet informerte kommunen om at det ikke ville bli drevet aldershjem i bygget, og at "saken gir inntrykk av dårlig kommunikasjon mellom interne etater i Oslo kommune", heter det i dommen.