Regionsjef Petter Blomkvist i EBA Sørlandet.

EBA: - Upålitelige Kristiansand-politikere

EBA Sørlandet mener Kristiansand kommune åpner døren for en uforutsigbar og dyr praksis når bystyrepolitikerne prøver å komme seg ut av kontrakten om nytt parkeringshus på Torvet.

Motstanderne mot nytt parkeringshus på Torvet i Kristiansand har flertall i bystyret, og ifølge en artikkel i Fædrelandsvennen, er de villige til å gå langt for å stoppe den påbegynte utbyggingen av parkeringshuset.

(Krever innlogging.)

– Nå skal vi snakke med de andre partiene som er mot parkeringshus, og vi skal behandle dette i gruppa. Men det skal veldig mye til for at vi går bort fra løfter vi har gitt i det som kanskje var den viktigste saken i valgkampen, sier Mette Gundersen, gruppeleder i Arbeiderpartiet.

Høyre, som har kjempet for parkeringshuset, beholder ordføreren, selv om han heter Furre i stedet for Grundekjøn. Arbeiderpartiet, som har markert seg mot parkeringshusbygging, var kommunens valgvinner i høst, med omtrent én av tre stemmer i valget og 15 representanter i bystyret.

Gruppeleder Gundersen mener bystyret må være villig til å betale for å komme seg ut av kontrakten med Torvparkering for å unngå bygging.

– Upålitelig

EBA Sørlandet mener dette vitner om upålitelige politikere.

– Får motstanderene av parkeringshuset gjennomslag for en omkamp og stans av byggeprosjektet, så setter de dagsorden for en ny demokratisk praksis som vil gi landets kommuneadministrasjoner en helt ny hverdag fremover, uttaler regionsjef Petter Blomkvist overfor Byggeindustrien.

– Anbudsbesvarelser krever enorme mengder ressurser og timer. En entreprenør bør kunne forvente forutsigbarhet i anbud offentlige etater inviterer til, eller som er et resultat av politiske prosesser. Det jobbes intenst i alle prosjekter om å levere prosjekter til avtalt tid og pris. Uforutsigbare politikere gir ubehagelige økonomiske konsekvenser, slik vi er i ferd med å observere og erfare i Kristiansand, fortsetter han.

Vil kjøpe seg ut

Rådmannen har, ifølge Fædrelandsvennen stipulert at det kan koste Kristiansand kommune rundt 50 millioner kroner å trekke seg ut av avtalen med Torvparkering.

Blomkvist understreker at det for utbygger ikke er noen god løsning.

– Dimensjoneringen av tildelte prosjekter er et viktig poeng. Har man tatt på seg et stort oppdrag, så dimensjonerer bedriften deretter. Det betyr at man kan ha takket nei til andre oppdragsforespørsler eller har sagt fra seg tildelte anbud. Hva forventer våre politikere at bedriften skal gjøre hvis et prosjekt stanses? Er politikerne sitt eget samfunnsansvar bevisst? Er de forberedt på å sende flinke fagarbeidere ut i arbeidsledighet ved å reveresere en politisk beslutning og en juridisk bindende avtale? Mener politikerene at dette er god forvaltning av sitt samfunnsoppdrag? spør Blomkvist.