Foto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturIllustrasjon: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturFoto: Code arkitekturIllustrasjon: Code arkitekturFoto: Code arkitekturIllustrasjon: Code arkitekturIllustrasjon: Code arkitekturIllustrasjon: Code arkitekturIllustrasjon: Code arkitekturIllustrasjon: Code arkitekturIllustrasjon: Code arkitektur

Utsikten Gaularfjell - en «betongnytelse»

Det nye turistveiprosjektet Utsikten Gaularfjell er en «betongnytelse, mener arkitektene Eivind Nygaard og Bjarne Ringstad i Code arkitekter.

Presentasjon av Utsikten Gaularfjell prosjektet innledet årets Betongdag i Trondheim.

Og det er et sannelig spenstig prosjekt som Veidekke Sandane nå bygger.

Arkitektene startet med prosjektet allerede for syv år siden. Utgangspunktet var en stor parkeringsplass som var anlagt oppe i fjellet noen år tidligere. I startfasen var det mye frem og tilbake. Utkast ble lagt frem, og utkast ble forkastet.

Code vant til slutt med et spektakulært prosjekt med en arena oppe i fjellheimen.

Utviklingen av prosjektet er en sak for seg selv. Arkitektene leide en stor mobilkran som heiste arkitektene ut i løse luften slik at de skulle få et bilde av hvordan prosjektet kunne bli. De nødvendige mål, koordinater og observasjoner ble tatt. Dette ga grunnlaget for det som skulle bli et mildt sagt svevende trekant-prosjekt. Men for å lykkes måtte arkitektene trekke inn noen av det beste vi har av betongekspertise i dette landet.

I foredraget fremhevet også arkitekten den flotte jobben Veidekke har gjort. Før arbeidet startet for alvor med prosjektet ble det utført veldig mange prøvestøper for å finne den rette metoden. Ellers har dette prosjektet vært en betydelig utfordring - ikke minst for forskalingsnekkerne og for dem som har lagt armeringen.

I og med at det ikke er strøm på fjellet, er det laget et eget solcelle-kraftverk.

Ellers er det selvsagt en utfordring å bygge et slikt anlegg langt oppe i fjellheimen. Utfordringene har vært store det siste året i og med de enorme snømassene som kom i løpet av sist vinter.

Da presentasjonen ble vist med bilder og video gikk det et gips gjennom salen hvor det satt meget erfarne betongfolk. Slike prosjekter er enestående. Det viser hvilke fantastiske egenskaper betongen har. Men det viser også hvilken kunnskap vi har i Norge når det gjelder å utnytte dette byggematerialet.

Dette vil nok bli et av de turistveiprosjekt som vil ruve i Norge. Vi ser ikke bort fra at det blir et nytt Betongtavleprosjekt. Veidekke har tidigere bygget flere prosjekter som har fått Betongtavlen. All ære til arkitektene og til alle som har bidratt.