Litt skryt til offentlige byggherrer

Mange i næringen, inkludert vi i Byggeindustrien, har tidligere ved flere anledninger tatt opp utfordringene mange av landets lærlinger står overfor - for få mottar tilbud fra næringens virksomheter. Innen visse fag er det gode muligheter, mens andre sliter mer. Derfor er det positivt at flere offentlige byggherrer ønsker å belønne bruk av lærlinger og kreve bruk av lærlinger ved sine prosjekter.

Fungerende vegdirektør Lars Aksens sier til Byggeindustrien at de nå kommer til å doble lærlingebelønningen til entreprenørene. Dette tillegget vil dermed utgjøre rundt 50 kroner i timen. Det er steg i riktig retning, og et konkret tiltak som belønner de entreprenørene som velger å satse på bruk av lærlinger. Dette er utvilsomt et av tiltakene som vil gjøre det mer attraktivt å være lærling, og som alle seriøse virksomheter bør ønske velkommen. De vil derimot ikke, som Statsbygg, innføre krav om bruke av lærlinger på sine prosjekter. Det kan selvsagt være flere årsaker til dette, og det er ikke sikkert det passer for alle prosjekter. Vi kan likevel kanskje håpe at mer formell kompetanse vil kunne bli krevd på flere prosjekter, noe det også kommer signaler om.

Minimum 40 prosent av arbeidede timer på Statsbyggs bygg- og anleggsprosjekter skal utføres av arbeidere med fagbrev, svennebrev eller dokumentert fagopplæring fra andre land. Man kan kanskje si at det er noe bekymringsfullt at 60 prosent da i prinsippet kan utføres av ufaglærte, men dette er også et steg i riktig retning. Det er ikke unaturlig at en slik utvikling må ta etappevis. Kravet kan oppfylles av entreprenøren eller en eller flere av hans underentreprenører, og skal stå for minimum fem prosent av arbeidstimene knyttet til produksjon i utførende fag.

I Statsbudsjettet for 2016 foreslås det også at lærlingtilskuddet skal økes til 50 millioner koner og at arbeidsgiveravgiften for lærlinger skal senkes. Dette er også bra, men økningen i lærlingtilskuddet burde helt klart vær en god del høyere.

Det er også andre aktører, og det er selvsagt håp om at enda flere, i stadig større grad vil premiere og kreve bruk av lærlinger. Det er meget viktig at hele næringen i praksis viser at den er villig til å ta de som vil inn i bygg og anlegg med på laget. Det hjelper ikke å så og rope om at det er for dårlig rekruttering, om man ikke tar tak selv og tar imot dem som vil inn. Trenden er positiv og vi får håpe denne utviklingen også vil fortsette.