I løpet av årets førte ni måneder har igangsettingen av nye boliger mer enn doblet seg i Akershus. Her fra prosjektet Landsnes hage i Asker. Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

Boligbyggingen tar av i Oslo-markedet

Både boligsalget og boligbyggingen er i ferd med å ta seg kraftig opp i Akershus kombinert med fremgang i Oslo. Oppgangen kan bidra til å senke presset i Oslo-markedet.

I løpet av årets førte ni måneder har igangsettingen av nye boliger mer enn doblet seg i Akershus sammenlignet med samme periode i fjor. Oslo har opplevd en vekst på over 50 prosent i samme periode. Dette viser den månedlige boligstatistikken som utarbeides av Boligprodusentene i samarbeid med Prognosesenteret.

Rogaland sliter

Trenden er motsatt for det lenge blomstrende Rogalandsmarkedet. Etter mange gode år er det nå tilbakegang i både salget og igangsettingen av nye boliger. Etter årets ni første måneder har salget av nye boliger oljefylket falt med 14 prosent, mens igangsettingen er redusert med 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Positiv trend fortsetter

For landet som helhet fortsetter den positive utviklingen for boligbyggingen i 3. kvartal. For igangsettingen er riktignok tallene to prosent lavere hvis det sammenlignes med samme kvartal i fjor, men i følge Prognosesenteret er aktivitetsnivået på et historisk høyt nivå. Salget i tredje kvartal økte med 17 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor og er det nest beste som er målt siden målingene startet i 1999.

Etter årets ni første måneder ligger igangsettingen av nye boliger 21 prosent over fjorårsnivået for samme periode, mens nyboligsalget ligger 23 prosent over fjoråret.

For september måned økte salget med 18 prosent, mens igangsettingen viste en tilbakegang på 25 prosent.

Det betyr at nyboligsalget på årsbasis ligger an til å nå 30.000, men igangsettingen faller noe tilbake fra forrige prognose og styrer mot 29.000 enheter.

Fornøyde boligbyggere

– Vi er glad for den positive utviklingen i boligbyggingen. Nedgangen i igangsettingen tror vi kan tilskrives tilfeldigheter knyttet til rapporteringen. Leilighetsprosjekter, som jo nå utgjør over halvparten av igangsettingen, er som oftest langt større i antall enn småhus og ikke minst eneboligprosjekter. Dermed vil innmeldt rapportering av igangsatt enkeltprosjekter kunne slå sterkt ut i oppgitte tall. Igangsettingen fra måned til måned svinger dermed ikke så sterkt som tallene kan gi inntrykk av, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Leilighetsdominans fortsetter

Leilighetsmarkedet fortsetter å dominere veksten både for igangsetting og salg. Andelsmessig utgjør leiligheter så langt i år 50 prosent i begge kategorier. Salgsveksten for leiligheter etter årets ni første måneder er på 51 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens igangsettingsveksten for leiligheter er på 59 prosent i perioden.

Den kraftige veksten for boligbyggingen i Akershus har ført til at det nå bygges svakt mer enn beregnet behov som etter hvert vil kunne bedre tilbudssituasjonen. Men til tross for fremgangen i Oslo bygges det fortsatt om lag 3000 for få boliger ut fra beregnede prognoser basert på flytting og innvandring. Andre betydelige «undeskuddsfylker» er Østfold, Buskerud, Hordaland og Troms.