Trekk frem de gode ambassadørene

Det som kommer til å bli en av byggenæringens store utfordringer i tiden fremover er tilgangen på kompetent arbeidskraft. Skal vi klare å gjennomføre de mange jobbene som ligger og venter på oss, trenger vi noen til å utføre alle disse oppgavene. Skal næringen lykkes med dette arbeidet, må vi bli langt flinkere til å dra frem de gode historiene.

Næringen har noen utfordringer, da for eksempel inn mot arbeidslivskriminalitet, svart arbeid og en ny virkelighet i store deler av næringen, noe som igjen har påvirket, og som vil påvirke rekrutteringen fremover.

Som de fleste kjenner til har søkningen til yrkesfagene hatt en begredelig utvikling de senere årene. Det snudde litt i år, og vi kan jo håpe at vi nådde bunnpunktet i fjor og at vi er startet på en lengre oppadgående trend. Om vi skal klare å få til en positiv utvikling fremover, må vi gjøre de store jobbene selv. Vi må klare å utvikle næringen til å bli så attraktiv at de unge, og ikke minst foreldrene får et bedre inntrykk av byggenæringen og hvilke muligheter som faktisk ligger her. Her skal visstnok undersøkelser vise at mødrene har en særlig stor påvirkningskraft. Dermed har næringen en stor oppgave overfor denne gruppen, med å overbevise dem om at næringen er et godt sted å være for den unge gutten eller jenta som skal bestemme veien videre i livet. Det innebærer selvsagt at vi i næringen må klare å snu innstilingen og oppfatningen store deler av samfunnet har av byggenæringen.

Det er dermed en enorm oppgave som venter hele næringen – og da holder det ikke å overlate dette ansvaret til bransjeorganisasjonene alene. Det er selvsagt viktig at de gjør en god jobb, men det er ikke nok. Her må hele den seriøse delen av næringen stå sammen, og dra lasset.

Det som blir det helt sentrale her, er å vise til de gode eksemplene. Man må i langt sterkere grad dra frem de gode sakene og de gode historiene. Vi snakker i altfor stor grad om alle de negative aspektene som finnes i og rundt næringen, og det gode budskapet drukner i den enorme oppmerksomheten problemene har fått. Dermed har næringen fått et negativt stempel hos mange, og det vil ta tid å rette opp dette – men det er mulig. For å klare dette må alle kjenne på ansvaret, fra toppsjefen på det største kontoret, til gutta og jentene som utfører jobbene ute på byggeplassene. Vi må bli flinkere til å fremsnakke næringen vår. De fleste som er en del av næringen vet det er mye bra i næringen – men vi må da også fortelle om hvor positivt det er å være en del av bygg og anlegg, næringen som skaper noe og hvilke utviklingsmuligheter som finnes.

De beste til å fortelle om dette er selvsagt de som selv nylig er blitt en del av næringen. Nettopp derfor er det meget positivt, og et eksempel til etterfølgelse, at NHO, EBA og NCC valgte å gi litt ekstra heder til fem dyktige lærlinger som nylig gjennomførte fagprøven med karakteren «Meget godt bestått». De fortalte mange gode historier om hvor bra opplegg de hadde vært gjennom, hvordan de hadde blitt tatt imot av virksomhetene og arbeidskollegene når de startet i læra – og hvordan de så på å jobbe videre i næringen. Alle i næringen må utnytte muligheten de har til å fremsnakke næringen, men ingen kan noen gang bli like gode ambassadører som disse. Det må både virksomhetene og næringen utnytte for alt det er verdt.