Illustrasjonsfoto

Gjennomslag i Larvikstunnelen

Tunnelarbeidene har foregått i snaut halvannet år i de to 2,5 km lange tunnelløpene mellom Haga og Farriskilen ved Bøkeskogen på E18 i Larvik.

I forrige uke hadde  Skanska gjennomslag i det sydgående løpet, og førstkommende onsdag går den siste salven i nordgående løp. Gjennomslaget skjer i den sydlige enden, nær tunnelåpningen ved Bøkeskogen.

For Statens vegvesen som byggherre og Skanska som entreprenør er dette en milepel i byggearbeidene med den syv kilometer lange E18–strekningen fra Bommestad til Sky.

Tunnelene har hovedsakelig vært drevet i begge retninger fra en tilkomst-tunnel ved Vestmarkaveien, omtrent midt på strekningen. På denne måten er 400 000 kubikkmeter steinmasser fraktet ut til deponier i Vestmarka og til Hedrum pukkverk, uten å belaste trafikkerte veier. Tilkomst-tunnelen er 600 meter lang, med en høydeforskjell på 60 meter ned til E18-tunnelene. Larvikstunnelen går forholdsvis dypt ned på grunn av fjellformasjoner og stedvis lav overbygning. Det var knyttet noe usikkerhet til fjellkvaliteten på deler av strekningen, hvor man hadde slepper og måtte injisere berget, men det har ikke gått ut over den planlagte fremdriften.

Tunneldriften har ikke gått upåaktet hen for flere tusen Larviks-beboere. Store boligområder ligger tett på traseen, og mange naboer har merket det godt når salvene har gått av. Allikevel har arbeidene blitt møtt med stor forståelse fra de aller fleste, og det er kun snakk om mindre skader på enkelte eiendommer, som følge av rystelsene. Vegvesenet og Skanska har holdt informasjonsmøter underveis og hatt en tett dialog med nabolagene.

Onsdag kl. 15.00 går siste salve som slipper dagslyset inn i Larvikstunnelen. Det gjenstår fortsatt noe sprengning i dagsoner på traseen, men mange vil merke at tunnelsalvene nå opphører.