Powerhouse Kjørbo. Arkivfoto: Frode Aga

- Offentlige bygg skal som hovedregel være plusshus

I sin nye byrådserklæring varsler det nye byrådet i Oslo en storstilt satsing på plusshus.

«Byrådet vil være en pådriver for stadig mer miljøvennlige bygg. Nye offentlige bygg skal som hovedregel være plusshus», skriver Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de Grønne i sin erklæring.

De tre partiene viser til at omtrent 20 prosent av klimautslippene i Oslo kommer fra stasjonær energibruk. De setter seg også et mål om å redusere energiforbruket i eksisterende bygg med 1,5 TWh innen 2020 i forhold til nivået i 2010.

«Byrådet har høye ambisjoner om mer energieffektivisering gjennom strenge krav til nybygg og renovering av kommunale bygg, målrettede støtteordninger og smarte teknologiske løsninger», står det skrevet i erklæringen.

I planene som spesifiseres i kapitelet bygg står det også at livsløpsperspektivet skal legges til grunn for kostnadsberegning av offentlige bygg, at fjernvarmenettet skal bli helt fossilfritt, øke kapitalen i Oslos klima- og energifond, videreføre støtteordningen til solceller på private bygg, innføre grønne leiekontrakter, sette av 20 millioner årlig til solcelleanlegg på offentlige bygg.