Norges beste rørleggerlærling, Markus Lie.Amar Merzic (fra venstre, Vebjørn Ones, Markus Lie, Øyvind Birkeli og Mats Carlsen fikk alle toppkarakter på sine svenneprøver i rørleggerfaget.BRD-direktør Halvard Gavelstad graturlerte de fem NM-deltakerne.Ole Larmerud i Rørentreprenørene Norge.Amar Merzic.Mats Carlsen.Øyvind Birkeli.Vebjørn Ones.Markus Lie.

Suveren norgesmester blant rørleggerlærlingene

Lærling hos Rørteft i Akershus, Markus Lie, leverte Norges beste svenneprøve i rørleggerfaget på Bygg Reis Deg lørdag.

Rørleggerlærling Markus Lie hadde totalt fem millimeter i avvik på hele sin svenneprøve i rørleggerfaget, som har blitt levert i Rørentreprenørene Norges rørleggergate i årets Bygg Reis Deg.

Samtlige fem deltakere i årets lærling-NM i rørleggerfaget fikk karakter Bestått – Meget godt på sine svenneprøver, noe som aldri skal ha skjedd før i løpet av et norgesmesterskap mellom rørleggerlærlingene.

− Det har vært utrolig høyt nivå, slår hoveddommer Kjell Skude fast, og forteller at veldig lite skilte andre- til femteplassen. Men førsteplass var suveren, sier han.

Full fokus

Norgesmesteren selv, Markus Lie, synes det er morsomt å gå til topps i NM, men mest av alt er han glad for å kunne kalle seg rørleggersvenn.

− Det blir deilig å begynne å ikke være lærling lenger. Papiret sier jeg er ferdig i dag, så nå blir det telefon og lønnsforhandlinger med sjefen, sier han.

Lie forteller at han ikke har fokusert så mye på mesterskapet, men at han heller har vært opptatt av å levere en god svenneprøve.

− Jeg synes det var en veldig grei oppgave vi fikk. Det så veldig mye ut da vi først startet, men dag to skjønte jeg at jeg hadde god kontroll, sier han.

Begavede lærlinger

I tillegg til å ha minst avvik av alle deltakerne, ble Lie også berømmet for å ha vært påpasselig med å ikke påføre noen skader eller skraper på installasjonene.

Norge trenger hvert år 550 nye rørleggere.

− Hvis alle er like flinke som disse fem, da skal det gå bra, sier Ole Larmerud.

Verktøyet som de fem lærlingene brukte under svenneprøven fikk de i gave av Brødrene Dahl, og de fikk også utstyr i gave av Armaturjonsson.

Andreplassen i mesterskapet gikk til Vebjørn Ones hos Chr. M. Vestrheim i Hordaland, og tredjeplassen gikk til Øyvind Birkeli hos Bodø VVS i Nordland.