<p>NHO-sjef Kristin Skogen Lund spanderte kake på betonglærlingene. Bak f.v. Ali Al Isawi, Amund Ringdal, Simon Berg, Kenneth Holdhus og Tim Hoff-Petersen</p>

Skogen Lund hedret dyktige lærlinger

Samtlige av NCCs betonglærlinger har i 2015 oppnådd karakteren «Meget godt bestått». Dette mente NHO-sjef Kristin Skogen Lund måtte feires og inviterte til kake i toppetasjen i NHO-bygget.

Betonglærlingene i Oslo, Akershus og Østfold kan i år vise til meget solide resultater. Opplæringskontoret Byggopp i Oslo, Akershus og Østfold melder at resultatene innen betongfaget stadig blir bedre. Frem til nå har kontoret fått resultatene fra 25 fagprøver i betongfaget, og 15 lærlinger har fått karakteren "Meget godt bestått". Dette er langt bedre enn i fjor, og fem av disse kommer altså fra NCC.

Tett oppfølging
Det tyder dermed på at selskapet jobber godt med lærlingene sine.

HR-direktør Arnt Vidvei i NCC forteller at de prioriterer lærlingearbeidet høyt i selskapet.

- Det er lagt ned mye arbeid i lærlingesatsingen. De gode resultatene kommer som følge av dyktige lærlinger, god oppfølging, en bra fadderordning hvor fadderne virkelig har tatt grep og skjønner hvilket ansvar de har. Før tok vi kanskje litt for lett på dette, men nå satses det med tettere oppfølging, og det har gitt resultater, sier Vidvei.

De satser nå tungt på lærlingene og forteller om viktigheten av yrkesfagene så ofte de kan.

- Vi skal hele tiden ha 8-10 prosent lærlinger av antall fagarbeidere, legger Vidvei til.

Fremsnakker yrkesfagene
Kristin Skogen Lund og NHO har den senere tiden brukt mye tid på å løfte frem yrkesfagene.

- Det dere får til er noe av de viktigste for norsk arbeidsliv fremover. Vi mangler mange tusen fagarbeidere, og det er og blir en stor utfordring for Norge. Derfor er det viktig å fremsnakke yrkesfagene, noe vi har gjort den senere tiden og vil fortsette å gjøre, sier hun.

- Vi må jobbe for å sette fokus på denne utfordringen og gjøre mer stas på de som gjør en god jobb innen dette feltet - og det er vi nå i ferd med å gjennomføre. Jeg håper vi nå er på riktig vei, og det er viktig å vise frem gode rollemodellene som dere, sa Skogen Lund og henvendte seg til NCC-lærlingene.

Hun er glad for det nå er flere søkere og bedre oppslutning rundt yrkesfagene, og at noe av en negative stemningen har snudd.

- Gode faddere viktig
Lærlingene selv var ikke i tvil om hovedårsaken til de gode resultatene.

- Gode faddere har vært avgjørende. Dessuten er det viktig å være åpen og ta til seg informasjonen som kommer, påpeker de.

- Svært hyggelig
Lars Tunli, styrerepresentant med ansvar for opplæring i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg, Oslo avdeling (EBAO), er også full av lovord om de gode resultatene fra betonglærlingene.

- Det er hyggelig å se på det høye prestasjonsnivået. Vi setter stor pris på at NCC og mange av de store entreprenørene har en ordentlig strategi for egenproduksjon innen kjernefagene. Vi har behov for mange tusen unge fagarbeidere, og det er viktig å nå ut til ungdommene, mener Tunli.

EBA-sjef Kari Sandberg sier hun er stolt over å se så flotte representanter for næringen.
- De som er 13, 14 og 15 år trenger å høre disse gode historiene, påpeker hun.

Økning i lærlingtilskuddet
I statsbudsjettet for 2016 økte regjeringen lærlingtilskuddet, samtidig som det nå blir lærlingklausuler i offentlige anskaffelser.

- Dette er tiltak vi i NHO har jobbet for, og selv om vi nå er et godt stykke på vei, trenger vi fremdeles at det satses sterkere på yrkesfag. Det må lønne seg å være lærebedrift, og flere unge må få øynene opp for alle dørene yrkesfag åpner, sier Skogen Lund.