Foto: Statens vegvesen

Se 120 meter brutårn reise seg på tre minutter

Nå kan du se brutårnet på E6 Hålogalandsbrua reise seg nesten 120 meter til himmels – på under 3 minutter.

I løpet av sommeren har brutårnet på Karistrand vokst med 117,8 meter. Støpingen er gjennomført som en glidestøp, det vil si at det er støpt mer eller mindre kontinuerlig – døgnet rundt.

– Ved glidestøp så støper vi i en form som er 1,1 meter høy. Formen fylles og etter hvert som det herder i bunnen så jekkes forskalingen med ca. 2 cm i hvert løft. Når formen er løftet opp 20 cm så fylles det opp et nytt lag med betong, og slik gjentas prosessen, forklarer Guttorm Ræder, byggeleder i Statens vegvesen i en artikkel på etatens hjemmesider.

Hovedentreprenør NCC Construction startet støpingen i begynnelsen av juni og var ferdig tidlig i september. Glidestøpen startet på 33,9 meter over havet og endte på 151,7 meter. Resten av tårnet støpes med en mer ordinær klatreforskaling, og ferdig tårn – med tårnhus – blir på 179,1 meter, opplyser Statens vegvesen.

Ser du godt etter på filmen vil du i bakgrunnen se tårnet på Øyjord reise seg på samme måten. Det er støpt på akkurat den samme måten, og der er også glidestøpen nå ferdig.

Nå jobbes det med å ferdigstille tårnene og klargjøre de for montering av stålelementer. Dette arbeidet starter opp tidlige vinteren 2016.