Flotte betongkonstruksjoner

Betongtavlen har utviklet seg til å bli en institusjon i både norsk betongbransje og byggenæring - og viser samtidig at landets betongekspertise holder et høyt internasjonalt nivå.

Det er ingen tvil om at juryen for utdelingen av Betongtavlen har en vanskelig oppgave i år. Det meldes om rekordmange kandidater og hele 17 prosjekter ble nominert til årets pris. Nå er man nede i fire finalister (E10 Akkarvika, Kimen Kulturhus i Stjørdal, Gulli Bru på E16 og Stormen kulturkvartalet i Bodø), som må smøre seg med tålmodighet frem til vinneren avsløres 3. desember.

Denne prisen har vært delt ut siden 1961, og har stadig økt i popularitet. Det er forbundet med stor ære å hente hjem utmerkelsen, og det er en rekke fantastiske prosjekter som har vunnet denne prisen opp gjennom årene – mange av dem banebrytende på sine ulike måter. Det har vært prisvinnere som har betydd mye for det norske samfunnet med sine teknisk utfordrende bragder, ikke minst illustrerer Troll A-plattformen dette. Men prisen har også hedret en rekke arkitektoniske perler, prosjekter av stor verdi for landets infrastruktur samt flere boliger utenom det vanlige. Spennet i prosjekter som er nominert og trukket frem som vinnere opp gjennom årene spenner vidt, slik det også skal gjøre.

De mange ulike vinnerne og kandidatene viser også de ulike mulighetene bygging i betong gir – og viser samtidig den store kompetansen som finnes innen dette området i Norge. Få andre kompetanseområder kan måle seg med betongkunnskapen som finnes i Norge, innen flere ulike felter. Dette er også kunnskap som har blitt og som fortsatt eksporteres. Det er nok å nevne utviklingen og utbyggingen av ulike offshore-prosjekter, som condeep-plattformene – som også opp gjennom årene stadig har videreutviklet seg og som er realisert rundt om i verden, spesielt i værharde strøk.

Betongtavlen har uten tvil vært med på å fremheve betongens viktighet i den norske byggenæringen. Det grundige arbeidet som gjennomføres av juryen vil bidra til å opprettholde utmerkelsens høye status. Vi ser frem til å høre hvem årets vinner blir.