Innspurt i byrådsforhandlingene i Oslo

Forhandlingene om byrådsmakten i hovedstaden er i sluttfasen. Fredag ettermiddag skal grasrota i Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne si sitt.

Til tross for at flere hundre partimedlemmer da ventes å bli forelagt en anbefaling fra forhandlingsdelegasjonene, tas det ikke sikte på å presentere en eventuell avtale før tidligst lørdag.

Kilder NTB har snakket med føler seg trygge på at MDG blir en del av det nye byrådet som skal ledes av Aps Raymond Johansen. Det er all grunn til å tro at også SV går med, men her tas det klare forbehold. I SV var det som kjent delte meninger om det var rett å i det hele tatt innlede forhandlinger med Arbeiderpartiet.

Fylkesstyret var delt på midten, men et flertall i representantskapet på 65 mot 10 stemmer sørget for et forhandlingsmandat som åpner for at SV kan ta plass i byrådet.

Mange skal høres

Det er representantskapet i de tre partiene som har det endelige ordet, og disse organene møtes først fredag ettermiddag. Representantskapet i Oslo SV har 91 delegater med stemmerett. Møtet settes på Tøyen klokken 18 fredag kveld.

I MDG ventes representantskapet å si ja til et byrådssamarbeid med Ap. I forkant av forhandlingene brukte partiet god tid på å avgjøre om det skulle gå til venstre eller høyre.

At også Arbeiderpartiet er innstilt på byrådsmakt er åpenbart. Men også i Ap er det representantskapet som har det endelige ordet, og her er det mange som kan si sin mening.

Når representantskapsmøtet innledes i samfunnssalen klokken 16.30 fredag ettermiddag, har 368 medlemmer adgang til å møte. I tillegg kommer tillitsvalgte og folkevalgte med tale- og forslagsrett, inkludert alle Aps stortingsrepresentanter fra Oslo.

Kabal

TV 2 meldte onsdag kveld at Ap, MDG og SV er blitt enige om å danne byråd sammen, noe byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) blankt avviste. Torsdag pågikk byrådsforhandlingene på Østmarkssetra fortsatt.

Der har de tre partiene sittet siden 25. september. Forhandlingene skal være ferdige innen 21. oktober, da et nytt byråd konstitueres. Rødt vil ikke i byråd, men åpner for en samarbeidsavtale.

Modell for eiendomsskatt, utbygging av E18 vestover og bilfritt sentrum er blant spørsmålene de tre partiene har forhandlet om. Hvordan byrådet settes sammen og hvilket parti som får ordføreren, er et annet stridstema. Det er ventet at Ap vil ha flertall i byrådet, som i dag teller åtte medlemmer. Det innebærer i så fall fem byråder til Ap og tre til fordeling mellom SV og MDG.