Ap-politiker Emil Gadolin og anleggsgartnermester Stein Wikholm på fagdagen for anleggsgartnere i Hordaland.

Skal sikre rekruttering av anleggsgartnere

Sammen med 16 ivrige ungdomsskoleelever fikk den nye lederen for opplærings- og helseutvalget i Hordaland fylkeskommune en innføring i anleggsgartnerfaget, da Anleggsgartnermester Wikholm inviterte til fagdag på Stend videregående skole i Bergen nylig.

Anleggsgartnerbransjen i Bergen er levende opptatt av rekrutteringen til faget, og et av virkemidlene for å sikre nok lærlinger er å arrangere fagdager hvor ungdomsskoleelever får prøve seg som anleggsgartnere.

Denne høsten er det arrangert to slike fagdager – begge ved Stend videregående skole – i regi av henholdsvis Wikholm og Boasson.

Ap-politikeren Emil Gadolin, som de neste fire årene skal lede opplærings- og helseutvalget i fylket, var full av lovord om tiltaket han fikk ta del i da han gjestet Wikholm sitt arrangement.

Tiende i rekken
- Det er veldig positivt at bransjen og skolen går sammen på denne måten, både når det gjelder fagdagen og ikke minst når det gjelder samfunnskontrakten som gjør at Stend kan tilby en anleggsgartnerutdanning. Jeg tror det er viktig for elevene å se mulighetene i faget, og denne typen samarbeid mellom næringen og skolen kan forhåpentligvis bidra til at næringen får kompetent arbeidskraft samtidig som elevene får gode lærekrefter, sa han.

Årets arrangement var det tiende i rekken for Wikholm, og daglig leder Stein Wikholm har ingen planer om å la det bli med det.

Fag i vekst
- Anleggsgartnerfaget er i vekst, og vi trenger flinke fagfolk både hos anleggsgartnerne og i det offentlige – som er bestillerne av tjenestene våre. I Bergen har vi behov for rundt 15 lærlinger årlig, og om vi skal nå dette målet ser vi at vi må gjøre en egeninnsats. Derfor samarbeider vi med Stend både om samfunnskontrakten og om fagdager som dette.

Anleggsgartnerbransjen i Bergen teller alt i alt elleve større bedrifter som samlet omsetter for rundt 600 millioner og sysselsetter om lag 400 personer. Wikholm er opptatt av at utdanningstilbudet for faget også må ligge i Bergen.

- Anleggsgartner er et urbant fag. Omtrent hver eneste kvadratmeter i en by som Bergen er anlagt av en anleggsgartner, og det er vi som har det daglige vedlikeholdet. Det er i byene arbeidsplassene er, og jeg synes det er selvsagt at det er her undervisningen skal være også, sier han.

Kunnskapsministeren roser initiativet
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er kjent med innsatsen anleggsgartnerbransjen i Bergen legger for dagen for å sikre rekrutteringen.
- En ting vi vet sikkert om fremtiden er at vi kommer vi til å trenge flere fagarbeidere. Hvis ungdom skal velge denne veien må vi ha relevante utdanningsløp av høy kvalitet, og arbeidslivet må tilby gode og seriøse arbeidsforhold, sier han.

Ifølge Røe Isaksen vil Regjeringen at bedrifter som tar sitt samfunnsansvar og bruker lærlingordningen aktivt skal ha betingelser som sikrer deres konkurranseevne, sammenlignet med andre bedrifter.

- Derfor har vi økt lærlingtilskuddet fire ganger på tre år, og vi skal skjerpe lærlingklausulen, sier han.

Røe Isaksen roser initiativet bransjen i Bergen har tatt.

- Anleggsgartnerbransjen i Bergen legger ned en formidabel innsats for rekruttering til faget. Mange unge og voksne vet ikke nok om hva det vil si å jobbe som fagarbeider i ulike yrker. Fagdager, som den Wikholm arrangerer, kan bidra til at ungdom blir bedre rustet til å ta gode valg for fremtiden, sier kunnskapsminister Røe Isaksen.