Seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF Byggforsk viserfrem modellen av yttervegg mot terreng.

Forskerne møter folket

Selv om SINTEF Byggforsk ikke har den mest spektakulære standen på Bygg Reis Deg, så er den godt besøkt. Forskerne får nemlig mange spørsmål på messen.

- Vi får to typer henvendelser på Bygg Reis Deg. Forespørsler om abonnement på Byggforskserien og bøker, og folk som kommer med praktiske og tekniske spørsmål, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF Byggforsk til Byggeindustrien.

Bare på den korte tiden vi har på standen kom det inn flere spørsmål.

- Vi lever av kunnskap, og det er ikke så spektakulært å vise frem på stand. Derfor lager vi modeller, og da er det lettere å snakke med folk. Nylig reviderte vi en anvisning om yttervegg under terreng, og derfor lagde vi en modell av det, forteller Kirkhus.

Det teoretiske grunnlaget for modellen som vises fram er Byggforskserien 523.111 Yttervegger mot terreng. Varmeisolering og tetting. Anvisningen anbefaler at minst halvparten av isolasjonen plasseres på utsiden av yttervegger mot terreng. Veggene blir da varmere og tørrere, og det blir ikke nødvendig å montere dampsperre på innsiden av veggen i tørre rom. Byggforsk anbefaler også å plassere grunnmursplata utenpå utvendig isolasjon.

Du finner SINTEF Byggforsk på stand D06-08.