Kronprins Haakon tok en «high five» med Torgny Amdam (til høyre) under åpningen av Oslo Innovation Week 2015. Fra venstre står kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke i Oslo, næringsminister Monica Mæland og finansminister Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Næringsministeren: – Vi trenger flere gode gründere

Regjeringen vil bruke 400 millioner kroner for at Norge skal bli «verdens beste land for gründere». Blant annet skal Innovasjon Norge få mer penger for å hjelpe dem.

Gründerpolitikken til regjeringen ble presentert av næringsminister Monica Mæland (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) under åpningen av Oslo Innovation Week mandag.

– Norge skal være et godt land å starte og utvikle nye bedrifter i. Vi må legge til rette for nye arbeidsplasser både på kort og lang sikt. Derfor trenger vi flere gode gründere som starter nye og lønnsomme bedrifter, sier næringsministeren.

– Skattekutt som fremmer vekst

– Denne regjeringen har prioritert gründere fra dag én. Vi har gjennomført skattekutt som fremmer vekst. I tillegg har vi styrket ordninger som hjelper gründere i startfasen, som etablerertilskuddsordningen, pre-såkornfond og såkornfond. Nå legger vi fram en plan som presenterer vår største satsing på gründere, sier finansministeren.

Deler av satsingen inngår i den særskilte tiltakspakka for økt sysselsetting, og summen på 400 millioner kroner er en del av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016.

Fornøyde i Innovasjon Norge

Innovasjon Norge får 285 millioner av potten – penger som blant annet går til etablerertilskudd – og betegner framleggingen av tiltakene som «en stor dag for norske gründere».

– Norge har for første gang fått på plass en omforent nasjonal retning for gründere og entreprenørskap. Det trenger vi, og denne planen er en god start, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

Blant tiltakene regjeringen foreslår, er forenkling av regelverket for oppstartsbedrifter, samt å vurdere virkemidler for å bidra til at ansatte blir medeiere.

– Puslete

Arbeiderpartiet er imidlertid ikke særlig imponert over regjeringens plan.

– Vi har ventet lenge på at næringsministeren skulle komme på banen med en egen satsing for gründere. Det er bra at hun endelig legger fram en gründerplan, men det er skuffende at det satses så lite. Det ser rett og slett litt puslete ut, sier Torstein Tvedt Solberg, som er medlem av Stortingets finanskomité.

Han viser til at Arbeiderpartiet allerede for ett år siden lanserte en gründersatsing på over én milliard kroner i sitt alternative forslag til statsbudsjett.

– Det er på høy tid at regjeringen nå kommer etter, sier Solberg.