Leiligheter Horisont

Prosjektleder Rune Vonheim og anleggsleder Leif Henning Øyre.

Consto har bygget fire blokker med til sammen 170 leiligheter på taket av kjøpesenteret Horisont i Åsane i Bergen.

Fakta

Sted: Åsane
Prosjekttype: Nybygg, bolig
Bruttoareal: 17.000 kvm
Tiltakshaver: Åsane Utvikling
Arkitekt: LINK Arkitektur
Rådgivere: RIB: Rambøll og Node (utv skjerm) l RIE: Multiconsult l RIAku, RIBr: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Anleggsgartner: Wikholm l Betong-
pumping: Ølen Betong l Forskalings-
materiell: Hansmark l Forskalings-
materiell og dekkekantsikring: Teknikk l Hulldekker: Voss Cementvarefabrikk l Lydgulv og støp av dekke på svalganger: Hummervoll l Bæresystem i stål blokk A, B og C: Børø Stål lBæresystem stål blokk D: Johs Sælen & Sønn l Stålrekkverk: GBS Produkter l Utv. ståltrapp: Esjot l Rekkverk, ståltrapper og balkonger blokk A: Montal l Taktekking blokk A, B og D: Fløysand Tak l Taktekking blokk C: Protan l Glasskjermer: Hole Gruppen l Vinduer blokk A, B og D: H-vinduet l Vinduer, blokk C: NorDan l Inngangsdører til leiligheter: Swedoor l Tømrerarbeid, A og D og polykarbonatskjerm: Leigland Bygg l Tømrerarbeider blokk B: Berland Bygg l Tømrerarbeider blokk C: ByggMesteren Vest l Maler: RSV l Parkett og gulvlister: Parkettgruppen l Flislegging blokk A, D og C: Mur og Flisservice l Flislegging blokk B: Bru og Wiese-Hansen l Rørleggerarbeider blokk A: Lindås Rør og Sanitær l Rørleggerarbeider blokk B, C og D: Oras l Elektro: Thunestvedt l Ventilasjon: VVT Teknikk l Branntetting: Brann og Sikkerhetsforum l Sprinkler: Fire-Tech l Branngardin i heissluser: Haby l Dørautomatikk og låssystemer: Låsservice l Boss-sug: Envac Norge l Garasjeporter: Windsor l Kjøkken: Sigdal l Byggevarer: Neumann Bygg l Byggevarer, verktøy, festemidler: Optimera

Der var også Consto som førte opp senterdelen av Horisont. Kjøpesenteret ligger på Myrdal i Åsane, vis-a-vis det gamle Ikea-
bygget.
Prosjektutviklingssjef Rune Vonheim i Consto forteller at leilighetene er fra 50 til 130 kvm og at standarden er god. Alle leilighetene har egne balkonger eller terrasser, og de sydvendte leilighetene har innglassete terrasser. I tillegg har beboerne åtte mål med takhage med beplantning, sittegrupper, gangstier, lekeplass og belysning til disposisjon.
Alle leilighetene har universell utforming og en pakke med bredbånd og kabel-TV. Det er også mulig å kjøpe fast biloppstillingsplass i parkeringsanlegget under kjøpesenteret. Vonheim sier at boligene på taket av Horisont har medført flere interessante utfordringer.
– Det er krevende å bygge boliger oppå et kjøpesenter, dels på grunn av høyden og dels fordi senteret er i full drift. En del av balkongene har også spenstige og krevende løsninger, sier Vonheim.

Mange fine møteplasser
Han sier at Constos organisasjon har lært mye av prosjektet.
– Vi har fått nyttig erfaring i å bygge oppå et kjøpesenter, noe jeg tror vil bli mer vanlig fremover. Vi har også lært mye om bæresystemer og det å styre mange bedrifter og personer i et stort prosjekt. Vi har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra de som har flyttet inn her. Utearealene på taket har hatt høy ferdighetsgrad ved innflytting, og prosjektet har mange fine møteplasser for folk. Vårt inntrykk er at folk trives veldig godt her, sier Vonheim.
Tiltakshaver er Åsane Utvikling AS. Boligdelen er tegnet av LINK Arkitektur, og ført opp i totalentreprise.
Blokkene har et bruttoareal på 17.000 kvm og et salgbart areal på 12.000 kvm. Leilighetene har en samlet salgssum på cirka en milliard kroner. Byggearbeidene på blokkene startet samtidig med kjøpesenteret i juli 2013. Den siste blokken skal stå ferdig innredet i november i år.

Betongelementer
De fire blokkene og hoveddelene i kjøpesenteret ligger slik at de dannet et atrium. Bærende konstruksjon er av prefabrikkerte betongelementer. Takene er flate, isolerte og tekket. Fasadene er kledd med sementbaserte plater, plater av polykarbonat og trepanel.
Leilighetene har parkett på alle rom unntatt våtrom. Badene er stedbygde.
Beboerne kan bruke 11 heiser som går fra parkeringsanlegget og til blokkene.
Bæresystemet i blokkene består av prefabrikkerte skillevegger og hulldekker. Veggelementene kommer fra Tyskland, transportert på båt, mens alle hulldekkene er levert av Voss Cementvare-
fabrikk.
Prosjektleder Leif Henning Øyre i Consto forteller at det er 20 + 5 cm isolasjon i ytterveggene og i snitt 35 cm i takene. Vinduene har en U-verdi på 1,0. Leilighetene er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren varme basert på jordvarme. Det er balansert ventilasjon med et aggregat i hver leilighet. Blokkene er fullsprinklet.
Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 250 personer til stede på byggeplassen. Blokkene er ført opp og uten fraværsskader.

Grønne tak
Sivilarkitekt Elin Heimark i LINK Arkitektur forteller at Horisont ligger ved en regulert grøntstruktur.
– Vi ønsket en forbindelse til det grønne beltet som er planlagt ved bekkefaret Ulsetlona. Grøntstrukturen ble derfor forlenget helt opp på taket til handlesenteret og gjør dette til et parkmessig uteområde, skjermet for vind, eksponert for sol og tilrettelagt for lek og rekreasjon. Bygningskroppenes plassering deler opp uterommet, og skaper differensierte oppholdsareal for boligene på taket av senteret. Vi er svært fornøyde med resultatet. Takhagen fremstår som et trivelig uteareal hvor en i liten grad fornemmer å være på taket av et senter, sier Heimark.
Hun sier komplekset består av fire boligbygg på toppen av et stort kjøpesenter med parkeringsgarasje. Det er svært ulike bruksområder med bolig oppe og senter nede, men det var likevel ønsket å få til ett felles fasadeuttrykk.
– Målet var å bryte ned det store bygningsvolumet i mer oversiktlige størrelser, og gi bygget et variert og skiftende uttrykk. Linjeføringen i skjermen og glasset gjør overgangen mellom funksjonene mindre brå, og gir et mer helhetlig arkitektonisk uttrykk, sier Heimark.
Taket på boligene er avtrappet og skrådd parallelt med fasadene.
Fasadene brytes opp av skrå linjer med ulik materialitet både i og utenpå fasaden. Materialbruken består i hovedsak av systemglassfasader og platekledning for kjøpesenterdelen. Boligdelen har glass, treverk og platekledning med stedvis heldekkende lyse-, og stedvis semitransparente plater. De skrå linjene danner en skjerm som folder seg rundt deler av bygningskroppen. Den omsluttende skjermen varierer i materialbruk med ulik grad av transparens. Stedvis eksponeres butikkenes glassfasader, og stedvis åpner skjermen seg opp og boligenes balkonger kommer til syne. Skjermen er viktig for den arkitektoniske helheten, og vil også bidra til å løse utfordringer i forhold til støy og klima.
For boligene var det krav til et privat uteoppholdsareal med lydnivå under 55 dB. På denne siden av bygget er det en del trafikkstøy men med glass-skjermen foran balkongene blir lydnivået akseptabelt. Bebyggelsen er tilrettelagt for et lavt energiforbruk og energiforsyning ved etablering av felles energisentral bestående av varmepumper tilknyttet energibrønner i fjell. Fjellet brukes som termisk energilager for både oppvarming og kjøling.


Flere prosjekter