Trygghetssøkende nordmenn

Boligutvikleren JM har i en fersk nordisk undersøkelse kartlagt hva nordmenn, svensker og finner prioriterer høyest når de skal kjøpe bolig. Undersøkelsen viser at vi nordmenn er mer opptatt av trygghet og sikre omgivelser enn våre naboer i øst.

På vegne av JM gjennomførte YouGov i september en undersøkelse blant et representativt utvalg i de tre landene. Spørsmålene var knyttet til preferanser for valg av bosted. Svarene avdekker at vi nordmenn er svært like både svenskene og finnene på de fleste områder. Men på ett område skiller vi oss ut. Vi nordmenn er mer opptatt av at det er trafikksikkert, belyst og trygt der vi velger å bo.

Viktig med beliggenhet

- Beliggenhet er det viktigste kriteriet når vi skal kjøpe bolig. Solid kunnskap om nøyaktig hva vi nordmenn definerer som god beliggenhet er viktig for oss som skaper bomiljøer, sier Kjell Kvarekvål, direktør for markedskommunikasjon i JM Norge.

Drøyt 80 prosent i Sverige, Norge og Finland mener at beliggenheten betyr mest når man skal flytte til ny bolig, og mer enn halvparten av disse mener at beliggenheten er helt avgjørende.

Men hva som er god beliggenhet, avhenger av hvilket land man bor i, og om man bor i storbyområder eller på landet.

Sikkerhet mot kollektivtilbud

I de store byene er det godt kollektivtilbud som er viktigst. I Sverige og Finland overordnet er det kollektivtilbud og infrastruktur som er aller viktigst, mens i Norge er det i stedet sikkerhet og trygghet som er viktigst. Det er først og fremst småbarnsfamilier som skiller seg ut mest på punktet med trafikksikkerhet i nærområdet.

Fine grøntområder i nærområdet er viktigere i Sverige sammenlignet med Norge og Finland. Undersøkelsen viser også at flere kvinner enn menn synes det er viktigere med fine grøntområder der man bor.

Tilpasning nødvendig

- Undersøkelsen bekrefter behovet for lokale tilpasninger i konsernet vårt, fordi vi nordmenn ikke er helt som andre. Samtidig er det slik at alle våre prosjekter er unike og spesielt tilpasset sine målgrupper, sier Kvarekvål.