Hvor ble det av krim-pengene?

De aller fleste som er opptatt av og arbeider for å bekjempe de useriøse og arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen, og dem er det etter hvert mange av, så frem til at statsbudsjettet skulle bli lagt frem og at det skulle komme friske midler og vedtak som ville kunne gjøre en forskjell. Dessverre var det mange som ble skuffet etter fremleggelsen.

Regjeringen har tidligere vært høyt på banen og lovet både samfunnet og byggenæringen at de skal stille opp i kampen mot arbeidslivskriminaliteten, som dessverre har tatt en urovekkende stor andel av omsetningen innen bygg-delen av næringen. Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har flere ganger tidligere fremhevet utfordringene rundt dette temaet – og at arbeidet vil bli prioritert. Byggenæringen har egentlig ikke hatt så mye å klage over når det gjelder engasjementet fra regjeringen og flere av lederne i opposisjonspartiene - viljen har vært der.

Men det er ikke nok å ville gjøre det som er tilstrekkelig. Skal man nå de ønskede resultater er det også nødvending å stille tilstrekkelig med midler til rådighet. Her har man så langt ikke vært like flinke. Mange ventet derfor at det skulle komme mer penger i denne viktige «potten» når statsbudsjettet for 2016 ble lagt frem onsdag. Men det ble ikke satt av nok.

Det ble bevilget 10 millioner kroner ekstra til Arbeidstilsynet i denne kampen – og om vi sier at det omsettes for mange titalls milliarder svarte kroner i byggenæringen, blir ikke dette mye å skryte av. Det er ikke rart BNL og Jon Sandnes er skuffet. De hadde både håpet og sett for seg at det ble satt av langt flere midler enn det som ligger inne i forslaget. Blant annet regnet de med at det ville bli satt av ressurser til åpning av flere såkalte sentre mot arbeidslivskriminalitet rundt om i landet - noe de har hatt stor suksess med i Oslo og Bergen.

Det er selvsagt mye som kan skje i forhandlingene fem mot at Stortinget skal vedta det endelige statsbudsjettet senere i høst. Vi håper derfor at kampen mot arbeidslivskriminalitet blir løftet opp på prioriteringslista i løpet av de videre samtalene.