Foto: Avinor

Avdekket lovbrudd på OSL-utbyggingen

Kruse Smith har fått frist til 21. oktober med å rette opp i avdekkede brudd på arbeidsmiljøloven på Oslo Lufthavn (OSL).

Det skriver Oslo Lufthavn i en pressemelding på sine nettsider.

Entreprenør Kruse Smith har gjennom sin danske underleverandør CSK Stålindustri fått informasjon som omhandler konkrete brudd på arbeidsmiljøloven, heter det i pressemeldingen.

– Oslo Lufthavn har bedt entreprenøren rette opp forholdet innen onsdag 21. oktober, sier kommunikasjonssjef i Oslo Lufthavn AS, Joachim Westher Andersen.

Kruse Smith er entreprenør for tak og fasader for «Pir Nord» i utbyggingsprosjektet på Oslo Lufthavn. De har gjennom sin danske underleverandør CSK Stålindustri fått innsyn i et brev som er rettet fra det polske firmaet Antidotum Spolka z o.o s. Brevet beskriver brudd på arbeidsmiljøloven som skal ha foregått hos Antidotum Norge, som er underleverandør til CSK Stålindustri.

– I gang med å rette opp

HR- og kommunikasjonsdirektør Erik Dale i Kruse Smith sier overfor Byggeindustrien at entreprenøren ser svært alvorlig på arbeidslivskriminalitet.

– Vi gjør alt vi kan for at slike ting ikke skal skje, og tar dette veldig på alvor. Vi har en god dialog med OSL, og er allerede godt i gang med å rette på forholdet, sier han.

Dale ser ikke noen umiddelbare problemer med å rydde opp innen 21. oktober.

– Vi må bare jobbe for å få det til innen fristen, sier han til Byggeindustrien.

Oslo Lufthavn skriver i pressemeldingen at de også har startet gransking av lovbruddene på utbyggingsprosjektet.
Så langt har utbyggingsprosjektets egen LO-koordinator og utbyggingsprosjektets kvalitetsleder fått innsyn i enkelte av arbeidernes arbeidskontrakter, som viser til timepriser på 140 NOK. Dette er mindre enn fastsatt minstelønn i henhold til «Forskrift om Allmengjøring av tariffavtale for byggeplasser i Norge». Arbeidskontraktene viser også andre avvik på Arbeidsmiljøloven. Oslo Lufthavn har så langt ikke mottatt timelister eller lønnslipper som kan avklare forholdet nærmere, heter det i pressemeldingen.

Berømmer entreprenøren

Kruse Smith med sin underleverandør erkjenner at de ikke har utøvd sin påseplikt i tilstrekkelig grad, og har fått en frist til 21. oktober med å rette opp i forholdet og etterbetale eventuell manglende betaling i tråd med «Forskrift om Allmengjøring av tariffavtale for byggeplasser i Norge». Dersom det skulle vise seg å være andre brudd på lover og forskrifter skal også disse rettes opp.

– Som byggherre berømmer vi Kruse Smith for å vise åpenhet om forholdet, og vi forventer at dette nå bli ryddet opp i så raskt som mulig. Arbeiderne i Antidotum Norge har ikke selv tatt kontakt med utbyggingsprosjektets LO-koordinatorer som er prosjektets varslingskanal for kritikkverdige arbeidsforhold, sier Westher Andersen.

Innleder samarbeid med Skatt øst

Utbyggingsprosjektet på Oslo Lufthavn legger, ifølge meldingen, årlig ned tre til fire årsverk i ulike kontrollaktiviteter rettet mot sosial dumping og arbeidsmarkedskriminalitet. Arbeidstilsynet er orientert om at det pågår en gransking av forholdet.

– Skulle det vise seg å være behov for å involvere Skatt Øst eller politi vil også dette bli utført, avslutter Westher Andersen.

Utbyggingsprosjektet er i ferd med å inngå en avtale med Skatt Øst om bistand til ytterligere bekjempelse av arbeidsmarkedskriminalitet.