Pendlerne taper på nytt skatteforslag (foto: Gorm Kallestad / SCANPIX).

Pendlerne taper på nytt skatteforslag

Den økonomiske hverdagen blir litt vanskeligere for mange pendlere i norsk byggenæring som bor på brakker rundt i Norge med forslagene i statsbudsjettet.

Regjeringen har lagt fram nytt statsbudsjett og ønsker også å gjennomføre endringer i skattesystemet. Skattebetalerforeningen bekrefter at dette vil ramme pendlerne økonomisk.

Skatten øker for pendlerne

− Beløpet man ikke får reisefradrag for, øker fra 16.000 til 22.000 kroner. Det er negativt for pendlere, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Byggeindustrien.

Det betyr i praksis at fradraget blir 6.000 kroner mindre for pendlere og isolert sett 1.500 kroner i økt skatt.

- Flere av forslagene i statsbudsjettet vil slå negativt ut for pendlerne, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen (foto: Skattebetalerforeningen).

− Hvorfor tror du regjeringen ønsker å innføre dette?

− Departementet skriver at økningen vil innebære en forenkling for Skatteetaten, ved at det blir færre reisefradrag å kontrollere. Samtidig hentes det inn nærmere en halv milliard kroner på innstrammingen, som nok også har stor betydning, sier han.

Utfasing av pendlerfradraget?

Det andre som også foreslås i forslaget fra regjeringen er at skatt på nettoinntekt etter fradrag blir satt ned fra 27 til 25 prosent.

− Skatten på bruttoinntekter blir satt opp, da får fradragene mindre verdi. Det gjelder alle med fradrag, sier han.

Lothe mener det kan være grunn til å frykte at hele pendlerfradraget vil forsvinne i framtiden.

− Scheel-utvalget gikk i sin rapport inn for å fjerne en rekke fradrag, deriblant pendlerfradraget, påpeker han.

Fradraget for ulegimiterte småutgifter forsvinner

− Mange i bygg- og anleggsbransjen bor på brakker i ukedagene og reiser hjem i helgene. Blir de ytterligere berørt?

− Frem til nå har visse pendlere kunnet kreve fradrag for ulegitimerte småutgifter med kr 100 per døgn, eventuelt motta beløpet skattefritt fra arbeidsgiver. Fradraget skal dekke ekstrautgifter til for eksempel aviser og telefon på reise. Retten til skattefri dekning eller fradrag for ulegitimerte utgifter faller bort fra 2016, opplyser Lothe.

De som har falt inn under ordningen, og som derfor rammes av innstrammingen, er de som får fri kost som naturalytelse, (at de fysisk får servert mat av arbeidsgiver) og de som krever fradrag for faktiske utgifter til kost (etter regning). For å få fradrag eller skattefri dekning av småutgifter må man fra 2016 dokumentere utgiftene.

De som ikke fysisk får mat av arbeidsgiver (eller krever fradrag for kost etter regning), kan i 2015 skattefritt motta 200 kroner til mat per døgn, eventuelt kreve fradraget i selvangivelsen, dersom arbeidsgiver ikke utbetaler beløpet. Disse berøres ikke av forslaget.

− At fradraget for småutgifter faller bort er nok en konsekvens av at godtgjørelsen er fjernet i særavtalen for offentlig ansatte. Bakgrunnen for dette er blant annet at den har mindre praktisk betydning. Pendlere har nok i mindre grad enn før ekstrautgifter til aviser og telefon på reise. Tiden har kanskje løpt litt fra akkurat dette fradraget, mener Lothe.