Saken rundt småhusplanen i Oslo ruller videre

I sommer vedtok Fylkesmannen i Oslo og Akershus at Oslo kommune hadde gjort en for dårlig jobb rundt varslingen av innføringen av den nye såkalte småhusplanen av 2013 i Oslo. Nå har Kommunal- og moderniseringsdepartementet opphevet fylkesmannens vedtak. Dermed ruller den mye omtalte saken videre.

Bakgrunnen for saken er at Oslo kommune ønsket å revidere småhusplanen i Oslo, for å legge opp til en mer restriktiv behandling av hvilken bebyggelse som kan tillates oppført. I hovedsak medførte det en innskjerping av fortettingsmulighetene i småhusområdene i byen. Dette skal ha berørt rundt 29.000 eiendommer. Denne endringen ble varslet gjennom Plan- og bygningsetatens avis "Byblikk" samt på etatens nettside, noe flere mente ikke var tilstrekkelig, og ba fylkesmannen se på saken.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus var enig med klagerne i at kommunen ikke hadde gjort tingene etter boka - og småhusplanens 2013-versjon ble dermed opphevet fra sommeren 2015. Kommunen ba så nesten umiddelbart Kommunal- og moderniseringsdepartementet om å vurdere fylkesmannens vedtak. Departementet har nå opphevet fylkesmannens vedtak. Dermed er nå kommunens småhusplan av 2013 igjen gjort gjeldende.

I løpet av perioden fra 16. juni frem til nå har Plan- og bygningsetaten arbeidet etter småshusplanen av 2006, som i større utstrekning tillater en fortetting enn kommunens reviderte versjon av 2013. Dermed har flere utbygginger fått mulighet til å komme gjennom saksbehandlingen og blitt gjordkjent - hvor de i utgangspunktet ikke ville fått grønt lys om 2013-versjonen hadde væt gjeldende. Det åpner for flere potensielle utfordringer.

Som advokat Carl Bore i Dalan advokatfirma forteller i et innlegg på bygg.no, åpner dette for nye juridiske vurderinger. Han skriver blant annet at en rekke større og mindre byggesøknader er blitt behandlet og godkjent av kommunen etter småhusplanen av 2006. Departementets vedtak torsdag reiser spørsmål om gyldigheten av slike byggetillatelser gitt i 2015 på grunnlag av småhusplanen av 2006. Om fylkesmannens vedtak hadde blitt stående, ville det selvsagt gitt kommunen enda større utfordringer ved at kommunen måtte begynt på nytt med en helt ny plan og at utbyggerne da selvsagt ville kommet på banen med sine interessekrav.

Det er også slik at departementet nå også skal ta saken videre. De skal behandle detaljer i klagesaken på den reviderte småhusplanen som har kommet. Klagerne mener at bestemmelsene i planene er uklare, og at enkelte bestemmelser er i strid med loven.

Dermed fortsetter denne saken – som fulle viser hvor uheldig tolkningene fra de ulike offentlige etatene kan slå ut i praksis. Det skaper selvsagt problemer for de berørte parter – og det er fortsatt usikkert hvilke regler som til slutt blir gjort gjeldende. Det er også slik at man kan klage departementets vedtak inn for Kongen i statsråd. Hvor dette til slutt ender er ikke godt å si, men det er sterke økonomiske interesser ute og går her, så vi regner med at siste ord ikke er sagt. Det som uansett er sikkert, er at dette vil bli stående som et eksempel på hvordan slike planendringer ikke bør håndteres.