Et godt budsjett for å redusere etterslepet

Det var flere gode nyheter for byggenæringen i forslaget til statsbudsjett for 2016 Siv Jensen la frem onsdag morgen. Ikke minst settes det av store ressurser til både nybygging samt drift og vedlikehold av landets infrastruktur.

Totalrammen for Jensens forslag er på rundt 1.245 milliarder kroner. Byggenæringen er berørt av store deler av budsjettet. Regjeringen skal ha skryt for prioriteringen av å styrke vedlikeholdet av veiene og jernbanen i landet. Tidligere har dette i stor grad vært et forsømt område, og det har vært mer spennende å bygge nye prosjekter. Det hjelper lite om man ikke er i stand til å ta vare på det som allerede er bygget. Nå vil Ketil Solvik-Olsen sette av over 54,6 milliarder kroner til samferdsel. En forholdsvis stor del av dette skal gå til å tette igjen det store vedlikeholdsetterslepet, og det sies at vedlikeholdsetterslepet blir redusert med 2,1 milliarder kroner på riksveiene. I tillegg kommer satsingen på fylkesveiene.

Det er også foreslått å sette av store summer til vedlikehold andre bygg og installasjoner. Blant annet av landets fengsler, som sårt trenger tilføring av nye midler. Det skal settes opp flere midlertidige fengsler og de gamle skal rustes opp.

Regjeringen foreslår også at det settes av midler for å møte den økende arbeidsledigheten på deler av Vestlandet. Dette gjelder først og fremst gjennom en opprusting av statlige og kommunale bygg, som også tidligere har vært kjent. Her kan det også komme ekstra bevilginger utover året om behovet skulle bli enda større. På noe sikt burde selvsagt staten se mulighetene til å fremskynde større statlige investeringsprosjekter i denne delen av landet.

BNL trekker frem at den reduserte selskapsskatten er viktig for hele byggenæringen, spesielt for den konkurranseutsatte industrien. De er mindre fornøyde med at ikke permitteringsperioden blir utvidet til 52 uker og at de ikke prioriterer kampen mot arbeidslivskriminalitet høyt nok.

Dette har de selvsagt helt rett i. Kampen mot useriøse aktører i næringen er kanskje den største utfordringen vi står overfor, og regjeringen har tidligere varslet at dette er en kamp de vil vinne sammen med næringen. Vi håpet derfor de ville komme sterkere på banen gjennom å tilby friske midler slik at man kan få gjennomført de nødvendige tiltak. Nå får vi håpe dette kommer inn gjennom de videre forhandlingene.

Det er nemlig fortsatt et godt stykke frem til Stortinget skal vedta statsbudsjettet for 2016. Det betyr at det blir en lang tautrekking mellom regjeringen og samarbeidspartiene Krf og Venstre. I forrige runde ble dette en spesiell affære – der man så ut til å ha gjort et meget dårlig forarbeid. Vi regner med at det ikke vil bli en like dårlig prosess denne gangen. Men at det vil bli mye diskusjon, og at ting vil endre seg fra forslaget, er helt sikkert. Budsjetthøsten vil uten tvil bli spennende, ikke minst for byggenæringen.