Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Innfører skatt ved salg av jordbrukseiendom

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil kutte gevinstbeskatningen på salg av alminnelige landbrukseiendommer og fjerner skattefritak for salg internt i familie.

I budsjettet for 2016 foreslår regjeringen at gevinst ved salg av alminnelige gårdsbruk ikke skal inngå i personinntektsgrunnlaget. Skatten ved salg av skog- og jordbrukseiendommer kan derfor bli opp mot halvert. Samtidig fjerner regjeringen skattefritaket for gevinster ved salg av landbrukseiendommer internt i familien.

Massiv skjerpelse

– Dette er en massiv skatteskjerpelse for det norske familielandbruket. Hittil har det vært skattefritt å selge landbrukseiendommer innen familien. Nå får slike salg 25 prosent skatt. Det er et svært målrettet Frp-angrep på familielandbruket, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Alvorlig

Skatteskjerpelsen er svært alvorlig for norsk landbruk. De aller fleste norske landbrukseiendommer selges i dag innen familien, ifølge Senterpartiet.

– Samtidig ser vi at salg av landbrukseiendommer ut av familien får nesten halvert skattesatsen. Regjeringen legger med dette opp til at kapitalsterke krefter med ingen eller liten tilknytning til landbruket skal få gunstigere skattebetingelser, mens unge som ønsker å overta familiegården får en kraftig skatteskjerpelse, understreker Vedum.