- Budsjettet viser at regjeringen betrakter hus og bolig som våre hjem og ikke som investeringsprosjekter, sier Peter Batta.

- Et godt budsjett for boligeierne

 - Vi er meget godt fornøyd med at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2016 ikke har tatt hensyn til forslagene fra Scheel-utvalget om å øke boligbeskatningen for å dekke inn bortfallet av proveny til redusert bedriftsskatt og inntektsskatt, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund (HL).

- Det viser at regjeringen betrakter hus og bolig som våre hjem og ikke som investeringsprosjekter, sier han.

Batta peker på at det mest ytterliggående forslaget fra Scheel-utvalget var økning av ligningsverdiene på primærbolig fra omkring 25 prosent til 80 prosent av markedsverdi. Dette skulle være grunnlaget i formuesbeskatningen som skatteutvalget foreslo å opprettholde.

- Dette forslaget er ikke tatt med i regjeringens skatteopplegg i statsbudsjettet, sier Batta.

- Meget alvorlig var også forslaget fra Scheel-utvalget å innføre skatt på leieinntekter for de som leier ut i egen bolig. Utleie av hybel eller sokkelleilighet i egen bolig utgjør mer enn halvparten av leiemarkedet i Norge. Mange pensjonister leier ut til studenter for å føle seg trygge. Mange av disse ville ha stengt dørene dersom det ble innført skatt på leieinntekten. Dette ville ført til rasering av leiemarkedet med kraftig økning av leieprisene. Dette forslaget er ikke tatt med i regjeringens skatteopplegg i statsbudsjettet, legger han til.

Videre foreslo skatteutvalget å fjerne Boligsparing for ungdom (BSU). 

- Det ville vært meget trist fordi mange ungdommer trenger en skattemessig gulrot for å spare til sin første bolig. Egenkapitalkravet har økt de senere årene, og da er det desto viktigere at førstegangsetablerere har spart opp mest mulig av nødvendig egenkapital. Dette forslaget er forkastet i regjeringens skatteopplegg i forslaget til statsbudsjett. Regjeringen foreslår derimot å øke det samlede sparebeløpet fra 200 000 kroner til 300 000 kroner. Dette er et meget godt valg og en håndsrekning til alle unge i et krevende boligmarked, mener han.

- Alle disse forslagene i statsbudsjettet er i tråd med Huseiernes Landsforbunds ønsker. Vi har gjort vårt ytterste for at skjerpet boligskatt ikke skal bli vedtatt. Derfor er vi så langt strålende fornøyd, påpeker Peter Batta. 

- Vi vil også gi ros til finansminister Siv Jensen som ved fremleggelsen av Scheel-utvalgets innstilling ga klar beskjed om at «denne regjeringen ikke har på sin agenda å øke boligbeskatningen». Dette løftet har hun overholdt i forslaget til statsbudsjett for 2016.

- Vi konstaterer forøvrig at rentefradraget for lån vil bli redusert fra 27 prosent til 25 prosent som følger av at skattesatsen for inntektsskatten reduseres tilsvarende. Formuesskatten foreslås noe redusert i forhold dagens satser, avslutter han.