Riksantikvaren: Interessante vendinger i Statsbygg-forslag

Statsbygg har i stor grad fulgt Riksantikvarens råd i sitt forslag til nytt regjeringskvartal, men planene som er lagt fram, har tatt «interessante vendinger», sier avdelingsdirektør.

– Vi ser at de rådene vi har gitt i saken har blitt fulgt i stor grad, og det er bra. Det gjelder særlig Høyblokka, som har høy symbolverdi og er en viktig bygning for mange i Norge, sier avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen, Hanna Geiran, til NTB tirsdag.

På spørsmål om Riksantikvaren mener det er negativt eller positivt at Statsbygg vil rive Y-blokka, svarer Geiran at det er «interessant».

– Vi har sagt klart ifra om at vi ønsker å ta vare på Y-blokka. Vi har pekt på den høye kulturhistoriske og kunstneriske verdien med Picassos kunst på fasaden. Det er noen interessante vendinger i saken, sier hun.

Oslos byantikvar Janne Wilberg sier til NRK at hun er bekymret over at forslaget fører til at det blir for trangt for departementsansatte i kvartalet.

Geiran mener derimot det er positivt at det ikke er høye bygninger i Statsbyggs forslag.

– Vi er opptatt av et velfungerende regjeringskvartal for dem som jobber ber, men også som en del av bybildet. Tidligere forslag har vist store bygningsvolumer og veldig høye bygninger. At det nå er endret, synes vi er positivt, sier hun.