Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Regjeringen vil spare milliarder på offentlige innkjøp

Regjeringen mener det er mulig å spare store beløp på å samle offentlige innkjøp i én enhet. Forslaget kommer med statsbudsjettet onsdag.

Reformen vil spare staten mer enn to milliarder kroner over 15 år, viser en utredning gjort av departementene, skriver E24. Staten kjøper inn varer og tjenester for mer enn 160 milliarder kroner i året.

– Vi må slutte å sløse bort penger som kan brukes til å bygge landet. Nå har vi funnet en god løsning som vil kunne spare staten for store beløp. Over tid er det milliardgevinster å hente, det er utredningene veldig tydelig på, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

I dag har hvert departement og hver statlige etat selv ansvar for egne innkjøp. Regjeringen ønsker å legge dette ansvaret til Avdeling for offentlige anskaffelser (Difi), som skal inngå de sentrale rammeavtalene og sikre staten best mulig pris på varer og tjenester.

Hensikten er å oppnå mer bruk av elektroniske innkjøp i staten, gi lavere priser og bedre vilkår og oppfølging av leverandører og kontrakter.