Jernbanetilsynet ber om bedre sikring av tømmer

Statens jernbanetilsyn frykter at tømmer fra norske tog skal rulle av og treffe mennesker. Nå ber det togselskapene om å skjerpe sine lasterutiner.

De siste årene har Jernbanetilsynet mottatt flere rapporter om tømmerstokker på avveie, skriver Nationen. Mellom 2006 og 2015 er det rapportert om 48 uønskede hendelser knyttet til tømmertransport, og 15 av disse handlet om tømmerstokker som har falt av tog i fart.

– For å si det enkelt, det skjer altfor ofte. Tallet burde være null, og grunnen til det er at tømmer kan gjøre stor skade, sier direktør Erik Ø. Reiersøl-Johnsen i Statens jernbanetilsyn til Nationen.

– Det vi er mest redd for er at en tømmerstokk skal treffe en person som befinner seg i nærheten av jernbanen. Det kan være livsfarlig hvis en stokk faller av ved en togstasjon. I tillegg til personskader, kan det gjøre enorme skader på andre tog, legger han til.

Jernbanetilsynet gjennomfører jevnlige inspeksjoner av tømmervogner, og Reiersøl-Johnsen sier at det er noe det vil fortsette med framover.

– Det er togselskapene som har ansvar for at lasten er sikret og at opplæring er gitt. I tillegg skal en representant for togselskapet sjekke lasten før avgang. Dersom tømmeret ikke er lastet godt nok, skal togselskapet kreve at det lastes på nytt eller la vogna stå igjen, sier han.