Guro Nereng, - ZERO, Trond Simonsen - Entra, Siri Steinbakk - Entra, Camilla Moneta - Snøhetta Idar Kreutzer – ekspertutvalget, Connie Hedegaard - ekspertutvalget, Øyvind Mork, Asplan Viak og styreleder i Powerhouse, Birgitte Laird - ekspertutvalgets sekretariat, Sunniva E. Tøsse - ekspertutvalgets sekretariat, Per Sandberg, leder av ekspertutvalgets sekretariat, Fritjof Salvesen - Asplan Viak, Bjørn Jenssen - Skanska og Marianne Karlsen - nestleder av ekspertutvalgets sekretariat. Foto: André Haugen.

Regjeringsoppnevnt ekspertutvalg for grønn konkurransekraft besøkte Kjørbo

Regjeringen har opprettet et ekspertutvalg for grønn konkurransekraft. Dette utvalget besøkte Kjørbo 30. september - to dager før et planlagt dialogmøte ved ZEB/SINTEF/NTNU i Trondheim, hvor aktører i Powerhouse-samarbeidet også var invitert.

Ekspertutvalget skal hjelpe regjeringen med å lage en strategi for grønn konkurransekraft og består av Connie Hedegaard, EUs forrige klimakommisær og Idar Kreutzer fra Finans Norge.

Foruten utvalgets sekretær, deltok også sekretariatsmedlemmer fra Klima- og miljødepartementet i møtet.

– Utvalgets anbefalinger vil bygges på en dialog med næringsliv, forskningsinstitusjoner, myndigheter og organisasjoner, og for utvalget vil det kommersielle aspektet med mål om nasjonal verdiskapning og arbeidsplasser være like viktig som ambisiøse klimamål, sa Kreutzer. Utvalgets arbeid skal overleveres og presenteres for regjeringen i oktober 2016.

Bygg- og eiendomsnæringen er identifisert som en sektor med stort potensiale for effektivisering og mer bærekraftige løsninger. Både nasjonalt og internasjonalt er det klare politiske ambisjoner og mål for reduserte utslipp og energibruk i denne sektoren. Dette åpner opp for at Norge kan tilby sin kompetanse, sine tjenester og produkter til klimavennlige bygg internasjonalt.

– Det at ekspertutvalget ønsker informasjon om hvordan vi har klart å realisere et så ambisiøst prosjekt som Powerhouse Kjørbo, tar vi som et tegn på betydningen av slike bygg i fremtiden, ikke bare i Norge, men i hele verden, sier fagansvarlig for bygg i ZERO, Guro Nereng.

Powerhouse var i møtet representert med spisskompetanse på samarbeidsmodell, energi- og ventilasjonskonsept, materialbruk og selve utførelsen – i tillegg til det strategiske og forretningsmessige. Deretter ble det diskutert virkemidler for å realisere flere klimavennlige bygg og rammevilkår for å eksportere norsk kompetanse.

-Vi opplevde stor interesse og engasjement, og vi vil spille inn flere forslag til utvalget i tiden som kommer, sier styreleder i Powerhouse Øyvind Mork, Asplan Viak.