Lokalt næringsliv frykter at Mongstad blir avviklet

Næringslivet i Nordhordland er redd Statoil kan ha satt i gang en gradvis avvikling av Mongstad-raffineriet, som er den viktigste økonomiske drivkraften i området.

Den lokale bekymringen kommer etter at Statoil denne uken besluttet å utsette en investering på seks milliarder kroner for å modernisere anlegget og gjøre det klart for å ta imot olje fra gigantfeltet Johan Sverdrup, skriver Bergens Tidende.

Ansatte og leverandører

– Det sies ofte at når man slutter å investere i et stort prosessanlegg har man i realiteten startet avviklingen av anlegget, sier leder i Hordaland Olje og Gass (HOG Energi), Ove Lunde. Han skynder seg å legge til at han ikke vet om det er det som skjer på Mongstad nå, men sier han er urolig.

John Askeland, som er ordfører i Radøy og styreleder for det interkommunale Regionrådet i Nordhordland understreker hvor viktig Mongstad er.

– Det jobber rundt 1.000 personer på raffineriet, pluss 2.500 personer rundt raffineriet på Mongstad. Ikke alle som holder til like utenfor gjerdet lever av raffineriet. Men svært mange bedrifter er leverandører til Mongstad, sier Askeland, som ikke nøler med å kalle anlegget den desidert største økonomiske motoren i regionen.

En mong

Raffinerisjef Rasmus Wille forstår bekymringen, men minner om at Statoil fortsatt bruker penger på Mongstad, blant annet en halv milliard på et anlegg som gjør at dieselproduksjonen kan økes

Askeland vil imidlertid ikke overdramatisere og sier han håper investeringsutsettelsen ikke er endelig.

Seks milliarder tilsvarer for øvrig 1 mong, betegnelsen som i sin tid ble brukt om budsjettoverskridelsene på den opprinnelige Mongstad-utbyggingen på slutten av 1980-tallet.