Norske muligheter i Sverige

I løpet av de neste ti årene skal det være et behov på hele 700.000 nye boliger i Sverige. Det er ikke spesielt rart boligmarkedet er relativt hett i nabolandet om dagen.

Opp gjennom årene har det bygget seg opp et stort boligbehov i Norge, men det har det sannelig også gjort i Sverige. Spesielt gjelder dette rundt storbyene Stockholm, Göteborg og Malmö - for det er rundt disse tre byene det aller meste skjer. På andre siden av grensen er urbaniseringen kommet et godt stykke lenger, og i store deler av utkant-Sverige er det heller rolig.

Vi holder et jevnt bra nivå innen inne byggmarkedet i Norge om dagen, men i Sverige har de skudd opp tempoet enda et par hakk. Økonomien virker solid, det gjennomføres mange investeringer og for lav utbygging gjennom flere år kombinert med en stor innvandring gjør at boligbehovet har økt i rekordfart.

Aftenposten skriver torsdag på sin forside at det nå er fullt i Sverige – og at befolkningstallet skyter i været. Dermed må de i løpet av ti år bygge nye boliger tilsvarende ett og et halvt Stockholm. Med så mange nye boliger vil det også følge andre utbygginger, som store oppgraderinger og fornyelse innen infrastrukturen, barnehager, skoler, helseinstitusjoner, kulturfasaliter og så videre.

En ganske formidabel oppgave, og noen må selvsagt også gjennomføre denne jobben.

I Sverige har de en lang og solid entreprenørånd, med flere av verdens ledende entreprenørselskaper, hvor flere som kjent også er tungt inne i Norge. Men det er også norske aktører som har satset i Sverige, både tidligere og nå de siste årene. Det er noen som har tapt store penger og ikke lyktes slik man håpet, men det er nå også flere som gjør det bra. Veidekke har bygget opp en solid organisasjon i Sverige gjennom flere år, som nå virkelig begynner å gi avkastning. Også andre begynner å gjøre penger på andre siden av grensen.

Men det er ikke selvsagt at man vil gjøre det bra i andre markeder selv om man lykkes i Norge. Selv med så korte avstander og så tette bånd det er mellom Norge og Sverige, er det også ulikheter. Det er en annen kultur for å gjøre forretninger i Sverige i forhold til i Norge. Det må derfor satses både langsiktig og målrettet om man skal ha håp om å tjene penger. Men om det er et tidspunkt man bør satse på gode bolig- og næringsprosjekter i Sverige, så er det nå. Det er likevel viktig at det satses på riktig sted, og at man får med seg gode samarbeidspartnere og selvsagt noen som kjenner det lokale markedet godt.

Vi tror det er flere norske selskaper som vil forsøke å bygge opp en virksomhet i Sverige. Ikke for at det vil gå nedover i Norge, men fordi Sverige går sjeldent godt, og at mange nå ser gode muligheter til å tjene penger også i nabolandet – noe man kanskje ikke gjorde for bare tre-fire år siden.