Mandag overleveres nye Børsa skole og Rossvoll flerbrukshall

Mandag 5. oktober skal Skanska overlevere den splitter nye Børsa skole og Rossvoll flerbrukshall til kommunen. Men før ordfører Jon P. Husby (Sp) formelt signerer denne dagen, så skal det gjennomføres en omfattende test av det tekniske anlegget – live. 

 Det er nemlig slik at dagens skolebygg er mye mer avanserte enn for bare noen få år siden – og det er ikke uvanlig at mellom 45-50 prosent av verdien i et bygg består kun av tekniske anlegg.

- Da sier det seg selv hvor komplekst og utfordrende det kan være å få alle disse tekniske komponentene til å snakke sammen knirkefritt. Her har vi hatt ekstremt mange ulike fagfolk inne underveis i byggeprosessen, som har installert alt fra en haug med ledninger, heis, lys, sprinkler, ventilasjon, dører, automatisk solskjerming, kjøle- varmeanlegg og innbruddsalarm, forteller anleggsleder Eskil Solberg i Skanska Tekniske Entrepriser.

- Derfor bør det være en forutsetning at man allerede i tidlig fase har fokus på å sikre et godt samspill mellom alt det tekniske, vektlegger Solberg.

Ingrid Gåsvik Eklund fra HR Prosjekt har vært kommunens prosjektleder. Hun forteller at man har hatt suksess i dette prosjektet.

- Børsa skole og Rossvoll flerbrukshall er gjennomført som et samspillsprosjekt i totalentreprise og overleveres til kommunen klart for drift uten feil, to uker før opprinnelig frist! Det må det være lov å være litt stolt av, smiler Eklund .

Elevene har i to år oppholdt seg i brakker i påvente av at skolen skal bli klar.

- Vi gleder oss til overleveringen av dette praktfulle bygget. Det er virkelig flott, med mange gode funksjoner for elevene, sier Eklund.

Hun vektlegger at en av faktorene for suksessen er engasjering av ITB-ansvarlig, som samarbeider nært med prosjektets entreprenører, og spesielt Skanska Tekniske Entrepriser, for å sikre godt samspill mellom alle tekniske systemer.

 - Designet for å sluse ut barna sikkert ved brann

ITB-ansvarlig i HR Prosjekt Kenneth Heimdal påpeker at et godt teknisk samspill er spesielt viktig med hensyn til sikkerheten.

- Når for eksempel brannalarmen går, så skal bygget reagere automatisk og våkne til liv. Brannskilledører lukkes for å begrense spredning av røyk og brann, men står ulåst for rømning. Alt av ventilasjon kjøres på fullt for å gi tilførsel av frisk luft, ledelys aktiveres, all solskjerming går opp, heisen stopper opp til et definert sted og heisdørene låses automatisk i åpen stilling. Det ytre skallet av bygget låses, slik at det er mulig å rømme ut – men ikke inn. Det er et system som «lukter» på lufta, og finnes det røyk i et rom så pøses det inn frisk luft for gi eventuelle mennesker der nok oksygen. Er det røyk i ventilasjonskanalene så er systemet så intelligent at tilførselen av luft stoppes automatisk. Spilles det høy musikk i flerbrukshallen, så vil musikken kuttes tvert for å sikre at alarmen høres, forteller Heimdal.

- Det kan være utrolig tidkrevende og kostbart å komme i etterkant og fikse alle feilmeldinger som oppstår. Det er ikke uvanlig her til lands at nye bygg som kunne ha vært i bruk står tomme i flere måneder, mens man driver med massiv feilsøking og utbedringer, forteller Heimdal.

Han nevner et skrekkeksempel fra Berlin, der den nye hovedstadsflyplassen har måttet utsette åpningsdatoen gjentatte ganger blant annet fordi man ikke får de tekniske systemene til å spille sammen.

- Flyplassen hadde en opprinnelig ramme på 15 mrd, men dagens kostnad er hittil oppi hele 48 mrd, og det tekniske virker fremdeles ikke!

- Ved Børsa skole har man vært i forkant, og dette kommer kommunen til gode skyter Eklund inn.

Stor live test med kommunen og ordfører til stede

Mandag 5. oktober skal røykbomber fyres i gang, og alle til stede ved overleveringen vil få se med egne øyne hvordan bygget da våkner til liv.

- Det blir en stor live test med mye lys og lyd. Vi tar utgangspunkt i at alt som kan gå galt – går galt. Dette vil sette i gang en massiv kjedereaksjon, som vil illustrere hvor mye et godt teknisk samspill har å si for sikkerheten i et bygg, forteller Heimdal.