Bygg ut for økt turistsatsing

Norge har en unik natur mange misunner oss. Nettopp dette vil bli stadig viktigere for nasjonen i tiden fremover. Vi må bli enda flinkere til ta vare på og utnytte mulighetene vi har fått fra naturens side.

Turisme er allerede i dag en viktig inntektskilde mange steder. I forhold til de fleste andre land i verden har vi en helt spesiell natur, god plass rundt oss og ikke minst ligger det an til at enda flere ønsker å besøke landet vårt. Stadig flere vil søke det unike og vil se verdien av å finne roen langt her oppe i nord.

Enkelte har sett disse mulighetene og er begynt å bygge opp opplevelsesattraksjoner rundt noen av de mange naturperlene som finnes i dette landstrakte landskapet vi har kontroll over. Den største satsingen innen dette feltet er nok utbyggingen av de nasjonale turistveiene i regi av Statens vegvesen. Dette har virkelig åpnet opp øyene for både oss som er turister i eget hjemland, men også ute i den store verden. Dette arbeidet forsetter, og det kommer stadig nye stoppunkter rundt om langs landets veier. Dette har åpenbart gitt en stor verdi for dem som ønsker å få flere utenlandske besøkende til landet vårt

En rekke lokale konsepter er også i ferd med å bli lansert rundt om i landet. Tirsdag ble blant annet de videre planene om en gondolbane i Loen i Nordfjord spikret. Dette spektakulære prosjektet vil kunne lokke enda flere turister til området. Det er også den senere tiden både bygget ut og presentert planer om større fjellhytter flere steder i landet, som vil gi en ny dimensjon til naturgitte turistattraksjoner.

Disse og andre initiativ er også noe som kunne og burde kommet andre steder. Det er mange flere som kan utnytte mulighetene bedre, selvsagt på en skånsom måte. Man skal spille på lag med naturen og ikke realisere konsepter som vil rasere verdiene vi sitter på.

Om man skal kunne klare å bygge ut slike på mange måter banebrytende prosjekter trenger man en byggenæring som kan levere. Dette er ofte prosjekter med en usedvanlig arkitektonisk utforming, som kan være vanskelig å både prosjektere og bygge ut – ikke minst fordi de ofte ligger vanskelig geografisk til. Men dette er utfordringer byggenæringen har taklet i lang tid, ikke minst med utbyggingen av en krevende kraftindustri og kompliserte anleggsprosjekter. Det er jo også en og annen bygning som er satt opp der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Så dette kan den norske byggenæringen. En robust og voksende turistnæring vil bli en stadig viktigere del av den norske økonomien fremover. Mange innen bygg og anlegg kunne også sett flere muligheter innen denne sektoren.