Holmegenes

Prosjektleder Jarl BirkelandProsjektleder Jarl Birkeland

På Eiganes i Stavanger har Kruse Smith Entreprenør ført opp 14 bygg med 45 leiligheter i meget høy standard for Smedvig Eiendom.

Fakta

Sted: Stavanger
Prosjekttype: Nybygg, boliger
Salgssum: 490 millioner kroner
Bruttoareal: 10.000 kvm
Tiltakshaver: Smedvig Eiendom
Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør
Arkitekt: Haga & Grov
Landskapsarkitekt: Klorofyll Landskapsarkitektur
Rådgivere: RIB: Boye & Waage l RIV: Hellvik VVS l RIGeo: Sweco l RIE: Stavanger Installasjon
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid og tak over nedkjørsler: TS Maskin l Betongelementer: Hi-Con l Stålarbeid: Riska Sveis l Alu.vinduer, pergola og glass over inngang: Rubicon l Solavskjerming: Stavanger Markise l Ytterdører: Bovallstrand l Garasjedører: Kruse Smith l Blikkenslager: Lie Blikk l Rekkverk: Trappeteknikk l Tømrer: Gann Tre l Innv. trapper: Hafrsfjord Tre l Maler: Lund & Vaaland l Parkett: Bo Andren l Murer: Heskje l Rørlegger: Helleviks VVS l Elektro: Stavanger Installasjon og Bryne Elektriske l Ventilasjon: GK l Heiser: Reber Schindler l Lås og beslag: Mellon l Peiser: Stavanger Varmesenter l Garasjeporter: Portteknikk l Kjøkken: HTH Midbøe og Kielland

Holmegenes er tegnet av arkitektfirmaet Haga & Grov. Sivilarkitekt Hilde Haga i Haga & Grov forteller at området Holmegenes ligger på tidligere rommet et gartneri.
– Ideen var å skape en bebyggelse som passet inn i villaområdet på Eiganes. Det var viktig å treffe skalaen i området. Derfor har vi 14 bygg som henger sammen to og to, forbundet med et trappe- og heishus, sier Haga.

490 millioner kroner
Under bakken ligger to parkeringsanlegg. Samlet areal er 10.000 kvm, 6.600 kvm er over bakken. Samlet salgssum for de 45 leilig-
hetene er ca. 490 millioner kroner.
– Holmegenes har på mange måter vært et krevende prosjekt med mange detaljer som skal gå sammen. Men det har vært et meget godt samarbeid med byggherren og de prosjekterende, der detaljprosjektering har skjedd underveis i byggeprosessen, sier prosjektleder Steinar Gåsland i Kruse Smith Entreprenør.
De fleste bygg rommer tre leiligheter, den øverste går over to etasjer. Leilighetene varierer fra 100 til ca. 250 kvm, med 134 kvm i snittstørrelse.
– De fleste endringene fra prosjektert løsning kom på kjøkken og bad, sier prosjektleder Jarl Birkeland i Smedvig Eiendom.

Overbygde terrasser
Leilighetene i første og andre etasje har to terrasser, mens toppleiligheten har to terrasser i tredje etasje og en takterrasse i fjerde etasje. Alle terrassene i første, andre og tredje etasje er enten delvis overbygd eller tar en pergola med glasstak.
Hilde Haga sier at arkitektfirmaet la ned mye arbeid i å finne gode uteplasser for alle leilighetene.
– Vi jobbet mye med å skape uteplasser for både morgensol og ettermiddagssol. Og siden det kan regne i Stavanger er terrassene delvis overbygde. Det var viktig å få til uteplasser med begrenset innsyn, sier Haga.
Mellom radene med bygg er det flotte, skjermede hageanlegg med plen, busker, lekeapparater og benker. I parkerings-
anleggene er det en biloppstillingsplass for hver leilighet og sykkelparkering.
Jarl Birkeland i Smedvig Eiendom skyter inn at byggherren ønsket en begrenset materialpalett og at bestandighet var meget viktig.
Tomten er ca. ti mål og hadde morenegrunn. Steinar Gåsland i Kruse Smith forteller at det var nødvendig med omfattende sikring av tomten.
– Vi satte opp bjelkestengsel for å sikre omkringliggende masser. Vi måtte også passe godt på at vi ikke ødela noe av et fredet anlegg på nabotomten. Den øverste meteren med matjord måtte fjernes siden den inneholdt forurensinger fra tiden det var gartneri her, sier Gåsland.

Tegl og kobber
Byggene har tilnærmet kvadratisk avtrykk. Deler av parkeringsanlegget er støpt med vanntett betong. Det er etterspente dekker i parkeringsanlegget. Byggene har plasstøpte dekker og stålsøyler i ytterfasadene. Taket har bæring av tre og stål. Fasadene har forblending med lys tegl fra Danmark (Petersen D71) og kobber. Heishusene er i lys tegl og trappe-
husene i glass og aluminium. Mange av vinduene er store. Utsatte fasader har solavskjerming med screens.
Det er eikeparkett (slottsgulv fra Bo Andren) i stuene, flis i inngangsparti og på de plassbygde badene. Toppleilighetene har skråtak. det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i takene. Vinduene er av tre med utvendig beslag av aluminium og en U-verdi på 0,7. Trykktesting viser luftveksling god innenfor kravet.

Seks jordbrønner
Oppvarming skjer med nedfelte viftekonvektorer, basert på et nærvarmeanlegg som henter varme fra seks jordbrønner som går 220 meter ned i grunnen. Alle flislagte rom har vannbåren gulvvarme. Leilighetene i Holmegenes er i energiklasse B, har balansert ventilasjon og boligsprinkling. Prosjektet er ført opp etter Tek10.
– Prosjektering ved bruk av BIM har vært effektivt og ført til god tverrfaglig samhandling, sier Hilde Haga.
Jarl Birkeland legger til at det ikke ville vært mulig å se rekke-
vidden av de mange komplekse detaljene uten prosjektering i BIM. Både Haga og Birkeland gir ros til Kruse Smith Entreprenør for bruk av BIM og for måten Kruse Smith Entreprenør har fått alle underentreprenører til å utføre arbeid med meget høy finish.
Birkeland sier at prosjektet har blitt godt mottatt i nabolaget. I tillegg har både Stavanger kommune og antikvariske myndigheter vært positive.


Flere prosjekter