Vestby ungdomsskole

Trond Bergsland (fra venstre), Hans Kristian Rauan og Tore Dahl er godt fornøyde med den nye ungdomsskolen.

Rundt 320 elever kunne denne høsten starte et nytt skoleår i splitter nye Vestby ungdomsskole.

Fakta

Sted: Vestby
Prosjekttype: Skolebygg
Entreprisekostnad eks mva:
101 millioner kroner
Bruttoareal: 5.900 kvm
Byggherre: Vestby kommune
Prosjektleder: OPAK
Totalentreprenør:
NCC Construction
Arkitekt:
Kristiansen & Bernhard Arkitekter
Rådgivere:
RIB/ RIBr/ RIV / RIE: Rambøll
Underentreprenører/leverandører: Blikkenslager: A Karslen og Sønn l Parkett: Abs-Parkettgruppen l Lås og beslag: Bravida l Himlinger: Bygg-
montøren l Dører: Daloc l Skilting og foliering: Damslet Skilt l Glass-
fasade utv- og innv.: EMA Glass l Brannisolering: Firesafe l Brann-
rulleport og -gardiner: Haby Norske Sjalusier l Løftebord: Handicare l Ledelinjer: lnfratek Norge l Gravearbeider og utvendige flater inkl. beplantning: Leif Grimsrud l Maler: Malermester Leif Thorvaldsen l Matter: Matte Leverandøren l Flis: Murerfirma Jan E Engebretsen l Byggevarer: Optimera Øst l Taktekking: Paul Messa l Heis: Reber-Schindler Heis l VVS: Remoluft l Tre Fasade: Ringsaker Takelementer l Foldevegger: Saxi Produkter l Stål: Scancon l Solskjerming: Solskjermingsgruppen l Prefab: Spenncon l Elektro: Storm Elektro l Innredning: Sørlie Prosjektinn-
redninger l Universell utforming: Universelt l Branntetting: Vestfold Brannsikring l Innvendig tømmer: NCC l Betong: NCC l SD-anlegg: Storm Elektro l Utvendige lekeapparater og møbler: Trigonor l Vinduer: NorDan

Vestby kommune og OPAK startet sommeren 2012 arbeidet med å få på plass den nye, moderne ung-
domsskolen. Oktober 2013 skrev kommunen kontrakt med totalentreprenør NCC Construction, og bygging kunne starte rett over nyttår.
Skolen ble bygd på en hittil urørt naturtomt, og første jobb som måtte gjøres var å felle trær, sprenge bort omtrent 5.000 kubikkmeter fjell, samt gjennomføre en god del masseforflytninger. NCC kunne begynne med betongarbeidet februar 2014, og prosjektleder Trond Bergsland kan fortelle at prosjektet har gått på skinner fra første stund, mye på grunn av en byggherre-
organisasjon som har gjort leksene sine.
– Vi har ligget foran skjema fra dag én, og det er i stor grad byggherre og prosjekt-
leders fortjeneste. Vi kom til et god utviklet forprosjekt av Vestby kommune og OPAK, og vi har hatt en byggherre som har vært tydelig på hva de ville ha, sier Bergsland.

Kortreist
Gode miljøprestasjoner og kortreiste byggevarer har vært noen av ønskene fra Vestby kommune. Foruten VVS-entreprisen på prosjektet, som har gått til estiske Remoluft, er alle store leveranser gjort av bedrifter med lokal eller regional tilknytning.
– Vi har i alt hatt omtrent 500 mann innom prosjektet. Det har vært 133 leverandører og underentreprenører, og det har stort sett vært lokale firma hele veien, forteller Bergsland.
Fra byggestart i slutten av 2013 til overlevering av bygget 2. juli i år er det ikke registrert en eneste personskade på prosjektet.
NCC har selv stått bak alt av plassbygde konstruksjoner i betong og tømmer på skolen, som er et tradisjonelt bygg med bærekonstruksjon i stål og hulldekker, gulv på grunn og med klimavegger i passivhusstandard.
Fasadene består av omtrent 2.550 kvadratmeter glassfasader, ferdigelementer i betong og jernvitrolbehandlet malmfuru.

Høy miljøklasse
Tettheten i skolebygget er innenfor passivhuskravene, mens energibruken er i lavenergiklasse B.
– Vi har lagt oss på et nivå som er litt bedre enn TEK10, og vi har også sikret oss et lite tilskudd fra Enova. Et miljøvennlig bygg og miljøvennlige byggevarer har alltid vært i fokus i dette prosjektet, sier prosjektsjef Hans Kristian Rauan i Vestby kommune.
Vestby ungdomsskole er dimensjonert for 580 elever og 60 lærere. Den 5.990 kvadratmeter store skolebygningen er utformet med tre like fløyer, og står på en 10.430 kvadratmeter stor tomt med både grøntarealer, ballbane, klatrestativ og utendørs amfi.
Oppe på taket har skolen en omtrent 300 kvadratmeter stor takterrasse til bruk for både lærere og elever, og skolebygget er også utstyrt med alle fasiliteter for både vanlig undervisning og spesialundervisning. Skolens musikkrom kan gjøres om til en scene mot det store atriet ved å skyve til siden den ene foldeveggen i rommet.

Solid samarbeid
Både totalentreprenør og byggherre trekker frem godt samarbeid og ryddige forhold som suksessfaktorer i prosjektet.
– Da vi kom inn i prosjektet, hadde kommunen og OPAK allerede kommet veldig langt, og det har kommet lite endringer i ettertid. Det har blitt gjort en veldig god jobb med forprosjektet, og kommunikasjonen har vært solid. Byggekomiteen i kommunen har også vist et stort engasjement, og har vært på byggeplassen flere ganger. Hele prosjektet har virkelig gått veldig greit, sier Trond Bergsland.
Prosjektsjef i Vestby kommune Hans Kristian Rauan og byggeleder Tore Dahl i OPAK skryter også av NCCs jobb på prosjektet, og trekker frem en ren og ryddig byggeplass og et prosjekt som har kommet godt i mål både med tanke på kvalitet og budsjett.
– NCC leverte også det mest gjennomarbeidede anbudet til prosjektet, og mye skyldes nok også prosjektleder, roser Rauan.
– Og vi har fått mye positiv tilbakemelding. Det er egentlig litt som OL; dette er det beste frem til nå, slår han fast.


Flere prosjekter