Landsnes Hage

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Den tidligere planteskolen i Asker har opplevd ny vekst. På den solrike tomta står nå sju mindre boligblokker med 45 nye leiligheter ferdige.

Fakta

Sted: Asker
Prosjekttype: Boligblokker
Bruttoareal: 8.500 kvm
Byggherre: Asker Boligutvikling
Totalentreprenør:
Betonmast Selvaagbygg
Kontraktssum eks mva:
120 millioner kroner
Arkitekt forprosjekt:
Hille Melbye Arkitekter
LARK: Bjørbekk og Lindheim
Rådgivere: RIB, RIA og arkitekt i gjennomføringsfasen: Betonmast
Selvaagbygg l RIG: Sweco l RIBR: Fokus Rådgivning l Uavhengig kontroll: Multiconsult l RIE: Nopek Elektro
Underentreprenører/leverandører: Rivning og sanering: R3 Entreprenør l Oppmåling: Asker Oppmåling l Stålleveranser: Nils Løff l Brønnpark, rør, gass og ventilasjon: NTI l Mur og flisarbeid: Mjøndalen Mur & Puss l Maler: Malermester Buer l Tak og membran: Euroblikk og Tak l Gulvsparkling og gulvvarme: Trinnlyd & Varme l Kjøkken og garderober: Sigdal l Anleggsgartner: AB Grøntmiljø l Anleggsgartner: ABG l Blikkenslager Profilmontasje l Balkonger: AS Balkongbygg l Aluminium i inngangsparti: EMA Glass l Rekkverk: GBS Produkter l Fuging: Øyan & Schie Fuging l Brannsikring: Brann- og Sikkerhetsforum l Lev. av karmlist og foringer: Miljølist l Betongsaging og boring: Mimax l Peisleverandør: Peisselskabet l Elektro: Nopek Elektro

Utbygger for Landsnes Hage er Asker Boligutvikling, et utbyggingsselskap under Solon Eiendom. Arkitekt har vært Hille Melbye arkitekter. Totalentreprenør Betonmast Selvaagbygg har imidlertid selv hatt ansvaret for den arkitektoniske og bygnings-
fysiske detaljprosjekteringen.
De sju blokkene ligger på en sju mål stor tomt langs Gamle Drammensvei en drøy kilometer vest for Asker sentrum. Bygningsmassen er totalt på 8.500 kvm, der det salgbare arealet utgjorde 4.300 kvm.
– Dette er et fortettings-
område, og det er søkt om den gitte utnyttelsen på tomta med begrunnelse at den er ganske nær Asker sentrum, sier Melvin Eiesland i Hille Melbye arkitekter.
– Vi var med på reguleringen og søkte om rammetillatelse, der det første utkastet var å bygge lavblokker i ytter-
grensene av tomta og med et stort tun i midten. Men vi ble presset litt på høyden, så vi trakk heller byggene ut mot nabogrensene og fikk der-
med et bygg også i midten, påpeker Eiesland.
Han forklarer at det lave boliganlegget begrunnes med at det er tatt hensyn til områdets villabebyggelse som er på to og tre etasjer.
– Det var i reguleringen lagt vekt på at det skulle være en variert bebyggelse med høye kvaliteter og med harmoni i fasaden med teglstein og liggende panel. Vi ønsket å skape en human og detaljrik arkitektur som skaper mangfold i boligene og i utendørsanlegget mellom husene, forklarer Eiesland.
Betonmast Selvaagbygg hadde fysisk oppstart i mai 2014 med riving av de gamle driftsbygningene på tomta. Prøveboringene som ble foretatt i forkant viste store dybdeforskjeller til fjell.
– Utfordringene i første omgang ble nettopp de store og varierende dybdene til fjell, den høye grunnvannstanden og leireforekomster.
Vi startet med å grave ut hele byggegropa, der garasjedelen begynner i sør og fortsatte rundt i yttergrensene av tomta. Alt er fundamentert til fjell. Den laveste delen som ligger under grunnvannstand er støpt i vanntett betong.
Da lokket over p-kjelleren var på plass kunne vi begynne å jobbe oss rundt med klokka med de to blokkene som ligger langs Gamle Drammensvei, sier prosjektleder i Betonmast Selvaagbygg, Thorbjørn Boman.
Gamle Drammensvei er en lokalvei som knyttes til både en skole og barnehage. Det oppsto ingen uønskede hendelser, selv om logistikken med inn- og uttransport av masse og materialer, var krevende.
De sju byggene har et bæresystem med plasstøpt betong, stålsøyler og isolerte stendervegger. Veggene er kledd med den rustikke teglen Hektiek Bronsgroen, i tillegg til liggende ferdig-beiset panel og glassrekkverk.

Pilotprosjekt
Det aller siste som ble gjort med fasadene, etter at alt murarbeid var utført, var montering av balkonger.
– For første gang har vi brukt lettbalkonger i aluminium, som ble ettermontert når alt det andre var ferdig. Via strekkfisker som holder utkragingene, er de boltet fast til betongdekkene. Bygningsmessig er dette utvilsomt den rette måten å gjøre det på. Klimaveggen er ikke brutt, og det er også langt mindre fare for at fuktighet kan trenge inn, påpeker Boman.

Store leiligheter
Fem av de sju byggene har inntrukket toppetasje. Alle leiligheter har store balkonger eller markterrasser. Leilighetsarealene spenner fra de minste på to rom på 57 kvm til de aller største på over 160 kvm.
Bygg F, som ligger lengst mot øst, inneholder kun to leiligheter – til gjengjeld er disse de to største i prosjektet. Begge har også en egen hybel/praktikantdel. Leiligheten i andre etasje har ikke eget trappehus. Atkomsten skjer via egen gangbro fra nabobygget i sør.
– Det ville ha blitt for mange ulike varianter til at badekabiner var et reelt alternativ. Plasstøpte bad ga den fleksibiliteten som boligkjøperne fortrekker for å kunne sette sitt personlige preg på leilighetene.
Alle gulvflater har også vannbåren varme. Selv om prosjektet har høy kvalitet når det gjelder materialer og utførelse, har det i de fleste enhetene vært svært et omfattende bruk av tilvalg. Denne prosessen har vi styrt selv, forteller Boman.
Betonmast Selvaagbygg har hatt en totalentreprise med en verdi på 122 millioner kroner, og har i egen regi hatt grunnarbeider, betong- og tømrerarbeid.
Planteskoler og gartnerier ble ikke uten grunn anlagt der de var fordi det var gode vekstforhold med mye dagslys. Landsnes Hage er intet unntak, her er solforholdene optimale.
De lave volumene og plasseringen av de sju blokkene på tomta har gitt gode forutsetninger for et attraktivt utendørsanlegg med plener, hekker og to samlende tun for beboerne.


Flere prosjekter