Sunnaas Sykehus – enhet for barn og unge

Gleden er stor over at Sunnaas Sykehus HF, som kunne feire sitt 60-års jubileum i 2014, endelig har fått en egen enhet for barn og unge.

Fakta

Sted: Nesodden
Prosjekttype: Sykehus
Kontraktssum inkl. mva:
220 millioner kroner
Byggherre: Sunnaas Sykehus HF
Totalentreprenør: HENT
Byggeledelse: Multiconsult
Arkitekt: Bølgeblikk Arkitekter
Rådgivere: RIB RIG RIAku RIBfy: Sweco l RIBfy: Norconsult l RIBr: Teknokonsult
Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarb.: Kaare Mortensen Oslo Akershus l Gulvstøping: Gauksås l Radonsperre: Radonmannen l Betongarb.: Zucotec l Prefab betong: Loe Betong-
elementer l Riving og miljøsanering: R3 l Mur og flis: Stryken og Gudbrandsen l Tører: Ergane l Innv. glassvegger/systemhimlinger: Acusto l Foldevegg: Trysil Byggprodukter l Kjerneboring/hulltaking: Mimax l Branntetting og fuging: Norfug l Rørlegger: Askim og Mysen Rør l Ventilasjon og automatikk: Energima l Elektro: Powertech l Vinduer: Norgesvinduet l Stål-dører: Trygve Eliassen l Taktekking: Icopal l Blikkenslager: Storo Blikk: Dører: Swedoor l Glass/ alu: H-Glass l Maler: LG Mal l Heiser: Starlift l Trapper/ rekkverk: Brødr. Midthaug l Overlys: Bramo

Nybygget kunne tas i bruk i juni etter en planleggings-
prosess som startet i 2006 og med byggestart i 2013.
– Slik er offentlige plan-
prosesser, man går i faser, så har man beslutningspunkter og får beskjed om å gå videre eller tilbake til start. Det har ikke vært noen selvfølge at vi skulle oppføre nybygget, forteller eiendomssjef Inge Skullerud i Sunnaas Sykehus HF.
Totalt på Sunnaas sykehus er det kapasitet til 159 pasienter.
– Det som har vært hovedføringen for å bygge nytt er å oppgradere standard og kvalitet tilpasset til dagens behov med pasientrom med egne bad. Utgangspunktet var å erstatte den eldste bygningsmassen med et moderne sykehus-
bygg. Målet var også å samlokalisere hele den kliniske virksomheten til på Nesodden.
30 senger som vi har driftet i Askim ble i april i år flyttet, opplyser prosjektkoordinator Heidi Kjærnes Gaupseth i Sunnaas Sykehus. Totalt sett er det 159 senger som nå er lokalisert på Nesodden. Nybygget omfatter 57 nye pasientrom inkludert fem barnerom, to treningsleiligheter, og to kontakt- og dråpesmitterom samt en aktivitetssal.
– Parallelt har vi jobbet internt med prosesser i eksisterende bygg og laget en masterplan for ombygging og tilpasning til nytt bygg. Dette er et arbeid som pågår ennå og vil pågå ett år til.
Det nye bygget har en prislapp på 220 millioner kroner inkl. mva, mens rehabiliteringen i eksisterende bygg har en kostnads-
ramme på 23 millioner kroner, supplerer eiendomssjef Inge Skullerud.

HMS for sykehus i full drift
– Det har vært sterk fokus på HMS fra totalentreprenør HENTs side, og vi har hatt et tett og fint samarbeid. Utfordringene våre har spesielt vært støy og støv og tydelig avsperring av bygge-
plassområdet. Selv om det har vært bygget tett på sykehus i full drift, har det vært en atskilt byggeplass med inngjerding og klar skilting. I forbindelse med utsprenging av tomten har vi lagt vekt på kommunikasjon i forhold til alle varslingsrutiner både internt og i forhold til naboer, sier Skullerud.
– Arbeidene har foregått uten alvorlige hendelser. Vi la opp revidert beredskapsplan for byggeperioden i tett dialog med brannvesen og AMK i forhold til de rutinene vi var avhengige av for at sykehusdriften skulle fungere. Det har vært spesielt fokusert. Hver gang det har vært endringer i tilgjengelighet har det blitt varslet umiddelbart, påpeker han.

Foran plan
– Fremdriften har stort sett ligget foran skjema. HENT har hele tilden hatt tett oppfølging og tett samarbeid med oss, sier prosjektleder Trude Gjeldvik i Sunnaas Sykehus.
– Endelig kontraktoverlevering inklusive utomhusarbeider er ikke før 30. november. Men allerede 29. juni flyttet de første pasientene inn, etter at vi hadde delovertakelse av selve bygget, fremhever hun.


Barn og unge
– Gleden er stor over at vi etter mange år har vi fått en egen enhet for barn og unge. Det er en historisk begivenhet for Sunnaas sykehus. Tidligere har barna våre vært innlagt i avdelinger sammen med voksne. Nå har vi fått en egen enhet med fem barne- og ungdomsrom med mulighet til å utvide med flere rom hvis det er flere barn inne, sier en stolt Kjærnes Gaupseth. Der er det lekerom, etablerte barnerom med plass til pårørende og en flott aktivitetssal.
– Spesielt på barnerommene, men også på pasientrommene er det mulighet for at pårørende kan overnatte. Utendørs er det etablert en kjempefin lekeplass som ble ferdigstilt i løpet av sommeren. Vi synes selv det er godt tilrettelagt for det tilbudet, og den satsingen vi ønsker å ha til barn og unge.
Bygget inneholder i tillegg to flotte treningsleiligheter, der vi etter hvert vil installere velferdsteknologi. Disse blir utprøvingsleiligheter der våre pasienter og brukere kan bo for en kort periode for å prøve hvordan det er å fungere i et slags hjemmemiljø, teste ulikt utstyr, og kunne lage mat i et treningskjøkken osv. før de reiser hjem, forteller hun og legger til at to kontakt- og dråpesmitterom med sluser er også etablert for pasienter med smitte.
– Gode hygienetiltak med egen utgang til terrasse betyr en stor kvalitetsforbedring for våre pasienter, understreker Kjærnes Gaupseth.

Lavenergibygg
Med støtte fra Enova har Sunnaas Sykehus kjørt et parallell-
prosjekt.
– I samarbeid med Nesodden kommune har Sunnaas Sykehus og Nesoddtunet installert fjernvarme. Den ble levert på dagen i forrige uke basert på 100 prosent fornybar energi med flisfyring som basis, forteller Skullerud. De fikk dermed avhendet oljefyringen som skulle fases ut innen 2017.
– Det har vært et spennende prosjekt i samarbeid med Nesodden kommune, men også en prosess som har tatt lang tid. Det startet med en idé om å bruke sjøvann. Det ble for dyrt, og det ble en ny runde med alternative energibærere, og flisfyring kom inn som det beste alternativet. Vi har inngått en 20-årskontrakt med leverandøren Norsk Bioenergi, opplyser han.

Tett brukermedvirkning
– Noe av suksessfaktoren i dette prosjektet har vært dialogen med HENT i tillegg til tett brukermedvirkning. Enkelte tilpasninger har det blitt gjennom prosjektperioden. Da har det vært veldig fint å være så tett på med brukergruppe, for eksempel folk som jobber med klinisk drift. Dette er jo et bygg som kun har pasient-, behandlings- og brukerrom uten kontorfasiliteter, sier Kjærnes Gaupseth.
– Bygget har vært i full drift hele sommeren, og vi har fått testet om ting fungerer. Sommerferieavvikling i et sykehus er alltid en utfordring i seg selv, og når man da i tillegg skal flytte inn i et nybygg, er det spennende å se om alt fungerer. Det har gått over all forventning. Det er en stor motivasjon for ansatte, pasienter og pårørende å komme til et nytt, flott bygg. Pasientene bor jo her over lengre tid, og vi har vært opptatt av fargevalg og møblering. I løpet av høsten og våren vil det komme mer utsmykning, forteller hun.

Tett intern organisasjon
Ifølge prosjektleder Gjeldvik har det vært en tett, intern organisasjon som planla veldig mye selv og var meget involvert i byggesaken, noe som har medvirket til tett oppfølging og eierskap til resultatet.
– Vi har fått et veldig flott, moderne sykehusbygg som er til stor glede for pasientene, som får mye bedre fasiliteter enn tidligere. Men også de ansatte får en bedre arbeidsplass, konkluderer hun.


Flere prosjekter